Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Za vojnové zločiny počas bosnianskej vojny odsúdili ženu

Moslimka Rašema Handanovičová sa pred tribunálom pre vojnové zločiny priznala, že sa podieľala na poprave troch civilistov a troch chorvátskych vojakov.

Sarajevo 30. apríla (TASR) - Na 5,5 roka väzenia za vojnové zločiny na civilistoch a vojnových zajatcoch chorvátskeho pôvodu počas bosnianskej vojny odsúdili dnes po prvý raz v Sarajeve ženu.

Moslimka Rašema Handanovičová (39) sa pred tribunálom pre vojnové zločiny priznala, že sa podieľala na poprave troch civilistov a troch chorvátskych vojakov. Stalo sa tak 16. apríla 1993 v obci Trušina, kde komando Zulfikar popravilo celkovo 18 civilistov a štyroch chorvátskych vojakov.

Aj keď boli Chorváti a Bosniaci (Moslimovia) počas bosnianskej vojny spojencami proti Srbom, v období 11 mesiacov rokov 1993-1994 bojovali v centrálnej časti a na juhu Bosny a Hercegoviny (BaH) i proti sebe.

Handanovičová, ktorá v súdnej sieni svoje činy oľutovala a ospravedlnila sa pozostalým po obetiach, po skončení bojových operácií emigrovala do USA, odkiaľ ju iba vlani v decembri - už ako naturalizovanú Američanku - vydali na trestné stíhanie do BaH.

Právny zástupca obžalovanej poukazoval na to, že aj ona sama bola obeťou vojnových zločinov, znásilnenia srbskými vojakmi, ktorí pripravili o život jej druha a rodinných príslušníkov.

Moslimka, ktorej hrozil 45-ročný trest väzenia, uzavrela so súdom dohodu, v zmysle ktorej bude pripravená svedčiť v procesoch so svojimi šiestimi bývalými spolubojovníkmi zo spomínaného komanda.

Išlo o prvý, avšak nie posledný proces tohto charakteru v BaH, kde v súčasnosti prebiehajú procesy kvôli vojnovým zločinom s dvoma ženami chorvátskej národnosti a ďalšia podozrivá srbskej národnosti je za mrežami. Vyšetrovanie niekdajších zločinov však podľa zdrojov bosnianskej prokuratúry upriamilo pozornosť už na desiatky podozrivých žien.

Niekdajšiu prezidentku bosnianskej Republiky srbskej Biljanu Plavšičovú (81) odsúdil svojho času Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu so sídlom v holandskom Haagu za vojnové zločiny na 11 rokov väzenia, z ktorých si dve tretiny odpykala. V súčasnosti žije v Belehrade.