Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Za vraždu a znásilnenie odsúdili v Južnom Sudáne desať vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dvaja z odsúdených dostali doživotný trest odňatia slobody za zabitie miestneho novinára Johna Gatluaka Nhiala.

Johannesburg 6. septembra (TASR) - Vojenský súd v Južnom Sudáne odsúdil vo štvrtok desiatich vojakov za ich účasť na znásilnení zahraničných humanitárnych pracovníčok a vražde novinára počas útoku na ubytovacie zariadenie pre cudzincov v juhosudánskej Džube z roku 2016. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Dvaja z odsúdených dostali doživotný trest odňatia slobody za zabitie miestneho novinára Johna Gatluaka Nhiala.

Traja ďalší boli uznaní za vinných za znásilnenie humanitárnych pracovníčok. Ďalších odsúdili za rôzne trestné činy nižšej závažnosti a vymerali im tresty od siedmich do 14 rokov za mrežami.

Podľa vyhlásenia medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International sú dnešné rozsudky prvým krokom k "ukončeniu chronickej beztrestnosti v Južnom Sudáne".

Brutálny útok na humanitárnych pracovníkov sa stal v júli 2016 v ubytovacom zariadení Terrain Hotel. Prípad šokoval početnú komunitu mimovládnych organizácií pôsobiacich v Južnom Sudáne.

Vládni vojaci vtrhli do ubytovacieho zariadenia pre približne 50 pracovníkov medzinárodných organizácií pôsobiacich v Južnom Sudáne. Zabili novinára patriaceho do rovnakej etnickej skupiny ako vodca miestnych povstalcov Riek Machar, znásilnili viacero cudziniek, zbili desiatky zamestnancov a priestory zariadenia vyrabovali, popísala neskôr útok ľudskoprávna skupina Human Rights Watch (HRW).

Nezávislé vyšetrenie tohto činu nariadil aj vtedajší generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.