Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za vraždu 16-ročného Palestínčana dostal jeden z páchateľov doživotie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Sebastian Scheiner

Ben-David s dvoma spolupáchateľmi uniesli 16-ročného Muhammada abú Chudajra, naložili ho do auta a surovo zbili. Potom ho odviezli do lesa neďaleko Jeruzalema, kde ho upálili zaživa.

Jeruzalem 3. mája (TASR) - Súd v Jeruzaleme dnes odsúdil na doživotie hlavného páchateľa brutálnej vraždy 16-ročného Palestínčana z júla 2014, ktorého smrť vyvolala vlnu protiizraelských nepokojov a napokon vyústila do vojny v Pásme Gazy.

Súd odsúdil 30-ročného Josefa Chaima Ben-Davida na doživotie plus 20 rokov väzenia. Štátny žalobca povedal, že škoda, ktorú spôsobil Izraelu a rodine zabitého palestínskeho tínedžera, "je nenapraviteľná".

Ben-David s dvoma spolupáchateľmi uniesli 16-ročného Muhammada abú Chudajra z východného Jeruzalema, naložili ho do auta a surovo zbili. Potom ho odviezli do lesa neďaleko Jeruzalema, kde ho upálili zaživa. Išlo podľa nich o odplatu za únos a zavraždenie troch mladých Židov, ku ktorému došlo v júni 2014 v Predjordánsku.

Za spoluúčasť na vražde Muhammada abú Chudajra už vo februári odsúdili dvoch komplicov Ben-Davida, ktorí boli v čase spáchania zločinu mladiství - mali 17 a 16 rokov. Staršieho z nich súd odsúdil na doživotie a mladší dostal 21 rokov väzenia.

Hlavný páchateľ Ben-David bol súdený osve, keďže sa čakalo na posudok od psychológa, či bol v čase vraždy príčetný. Podľa obhajcu jeho mandant nebol za svoje konanie v čase vraždy zodpovedný, pretože bol nepríčetný.

Všetci traja Izraelčania sa k vražde mladého Palestínčana priznali a pred súdom vyjadrili ľútosť.

Tento čin vyvolal v Izraeli veľké pobúrenie a bol jednou z udalostí, ktoré v lete roku 2014 poslúžili ako rozbuška k ozbrojenému konfliktu medzi militantmi z Pásma Gazy a Izraelom.