Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Za vyhodenie kytíc od politikov musia aktivisti zaplatiť pokutu

Ilustarčné foto. Foto: TASR/AP

Počas spomienkových osláv 17. novembra skončili v odpadkovom koši kytice od českého prezidenta Miloša Zemana, premiéra Andreja Babiša a predsedu SPD Tomia Okamuru.

Praha 4. januára (TASR) - Dvaja politickí aktivisti, ktorí pri minuloročných oslavách výročia Nežnej revolúcie hodili do koša kytice niekoľkých českých politikov, musia zaplatiť pokutu 2000 českých korún (približne 78 eur) za každú z troch kytíc. Českej televízii to za úrad Prahy 1 potvrdila v piatok hovorkyňa hnutia Praha Sobě Julie Kochová.

Počas spomienkových osláv 17. novembra skončili v odpadkovom koši kytice od českého prezidenta Miloša Zemana, premiéra Andreja Babiša a predsedu SPD Tomia Okamuru.

Politici ich položili k pamätníku na pražskej Národnej triede. České médiá priniesli informácie, že kytice vyhodil skúsený politický aktivista Otakar van Gemund a ďalší členovia aktivistickej skupiny Kaputin. Aktivisti sa k činu sami priznali.

Priestupok riešil odbor občiansko-správnych agend Úradu mestskej časti Praha 1. "Spáchanie priestupku spočívalo v úmyselnom neoprávnenom užívaní cudzieho majetku, keď neoprávnene odobrali z pietneho miesta kytice a následne ich hodili od odpadkového koša," uviedla Kochová. Jeden z obvinených tak zaplatí 4000 českých korún (vyhodil dve kytice) a druhý 2000 českých korún (za jednu kyticu), napísala na svojom webe Česká televízia.

Praha 1 prevzala prípad od polície pôvodne pre podozrenie z priestupku proti majetku a občianskemu spolunažívaniu. Podľa Kochovej sa aktivisti dopustili priestupku proti majetku. "Pre priestupok proti občianskemu spolunažívaniu tu ale chýba úmysel narušiť. Ide v podstate o demonštráciu a prejav politického názoru. Ale ani v takom prípade nie je možné poškodiť cudziu vec," vysvetlila.

Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinení sa môžu proti rozhodnutiu ešte odvolať. V tom prípade by sa pokuta zrušila a pokračovalo by sa v správnom konaní, dodala Česká televízia.