Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za výsledkami volieb vidí šéfka AfD Petryová fundamentálne problémy

Priaznivci Kresťanskodemokratickej únie (CDU) sledujú prvé odhady volebných výsledkov v Porýní-Falcku v Mainzi 13. marca 2016. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník CDU Peter Tauber to však vidí a nedomnieva sa, že by CDU mala po týchto voľbách meniť kurz v migračnej politike.

Berlín 13. marca (TASR) - Líderka pravicovopopulistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Frauke Petryová sa domnieva, že dnešný výsledky volieb v troch spolkových krajinách, ktorý charakterizujú straty Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), je dôsledkom "fundamentálnych problémov v Nemecku".

AfD, ktorá získala vo všetkých troch spolkových hraniciach viac ako desať percent hlasov a v Sasku-Anhaltsku sa stala dokonca druhou najsilnejšou politickou silou, by podľa Petryovej zástupcu Alexandra Gaulanda chcela "popohnať pred sebou iné strany." Voliči povedali, ako vyplýva z jeho slov, nie doterajšej utečeneckej politike.

Generálny tajomník CDU Peter Tauber to však vidí a nedomnieva sa, že by CDU mala po týchto voľbách meniť kurz v migračnej politike.

Naopak, liberáli z FDP ústami svojho predsedu Christiana Lindnera deklarovali, že sa pripájajú k hlasom volajúcim po zmene doterajšieho kurzu v spomínanej oblasti. Nemecko sa podľa jeho slov síce nesmie izolovať, avšak nemôže sledovať "ani opačný model - bezhraničnú pripravenosť prijímať a chaos, ten spolková vláda narobila v Európe".

SPD, ako formuloval predseda strany Sigmar Gabriel, ktorý je vicekancelárom spolkovej vlády, sa domnieva, že voliči v spolkových krajinách na juhu Nemecka volili na isto, z čoho v Bádensku-Württembersku profitovali Zelení a v Porýní-Falcku jeho strana. Ani on však, podobne ako iní nemeckí činitelia, netajil znepokojenie z výsledkov AfD.

Informácie priniesli tamojšie elektronické médiá.

Podľa prvého komentáru mienkotvorného denníka Süddeutsche Zeitung prejde táto volebná nedeľa do histórie spolkovej republiky. Bola a je totiž pohľadom na budúcnosť nemeckej demokracie. Ukazuje, ako pokračuje fragmentácia straníckej scény a upozorňuje na nebezpečenstvá, ktoré hrozia demokracii. Nesú skratku AfD, Východ hnedne. Volebná nedeľa však ukazuje aj, ako s týmito nebezpečenstvami naložiť, píše periodikum a upozorňuje na prístup jedného z dnešných víťazov, predstaviteľa Zelených Winfrieda Kretschmanna, úradujúceho premiéra v Bádensku-Württembersku, kde sa Zelení stali vôbec po prvý raz najsilnejšou politickou silou.

Bol to práve Kretschmann, komu sa v predvolebnej kampani podarilo odvážnou, konkrétnou protiargumentáciou spochybniť volebné slogany populistov a pripraviť ich tak o časť stúpencov.

Bulvárny denník Bild v internetovom vydaní dal volebnému spravodajstvu titulky ako "Horrorový deň pre Merkelovú a Gabriela" alebo "Zlý sen pre Nemecko sa stal skutočnosťou".