Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Za zločiny z čias diktatúry dostalo v Argentíne doživotie desať ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obžalovaní si znenie jednomyseľného rozhodnutia súdu vypočuli prostredníctvom videokonferencie. Súdna sieň bola pritom plná príbuzných obetí a členov ľudskoprávnych organizácií, opisuje AFP.

Buenos Aires 7. júla (TASR) - Na doživotné tresty väzenia odsúdil v stredu argentínsky súd desiatich bývalých príslušníkov tamojšej armády a polície za zločiny vykonané v čase diktatúry. Informovala o tom agentúra AFP.

Súd tieto osoby uznal za vinné zo zabitia, z únosu, mučenia a zo znásilnenia. Proces sa volal podľa názvu vojenskej základne Campo de Mayo, kde k zločinom došlo.

Obžalovaní si znenie jednomyseľného rozhodnutia súdu vypočuli prostredníctvom videokonferencie. Súdna sieň bola pritom plná príbuzných obetí a členov ľudskoprávnych organizácií, opisuje AFP.

Medzi 350 obeťami z vojenskej základne Campo de Mayo bolo aj 14 tehotných žien, ktorých deti boli po pôrode ukradnuté. Podľa odhadov argentínskej ľudskoprávnej organizácie Abuelas de Plaza de Mayo sa počas diktatúry v krajine narodilo v zajatí približne 400 detí, ktoré boli nelegálne odovzdané iným osobám. Len jedna tretina z nich sa následne dopátrala identity svojej pôvodnej rodiny.

Na zozname obetí je tiež množstvo zamestnancov a odborových delegátov z tovární priemyselnej zóny severne od Buenos Aires vrátane nemeckého výrobcu automobilov Mercedes alebo spoločnosti American Ford Motor Company.

Proces sa začal ešte v roku 2019 a v dôsledku koronavírusovej pandémie prebiehal väčšinou virtuálne. Pôvodne v ňom figurovalo 22 obžalovaných, dvaja však medzičasom zomreli a ďalší boli odsúdení v iných procesoch týkajúcich sa zločinov proti ľudskosti.

Najvyššie postaveným dôstojníkom, ktorý v stredu dostal doživotie, bol 98-ročný bývalý generál Santiago Riveros, aj keď trest si odslúži v domácom väzení.