Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Za zvuku zvonu pochovali kardinála Vlka, posolstvo poslal aj pápež

Na archívnej snímke z 25. februára 1999 kardinál Miloslav Vlk Foto: TASR/AP

S kardinálom sa dnes prišlo rozlúčiť vyše 2000 ľudí, ktorí dopoludnia úplne zaplnili Katedrálu svätého Víta.


Praha 25. marca (TASR) - Ľudia sa dnes v katedrále svätého Víta na Pražskom hrade naposledy rozlúčili so zosnulým kardinálom Miloslavom Vlkom, ktorý zomrel 18. marca po ťažkej chorobe vo veku 84 rokov. Na obrade sa zúčastnili predstavitelia cirkví a politiky a mnoho pútnikov. Telo kardinála Vlka bolo po obrade uložené do arcibiskupskej hrobky za vyzváňania zvonu Zikmund, ktorý je v katedrále najväčší. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz a web Českej televízie (ČT).

S kardinálom sa dnes prišlo rozlúčiť vyše 2000 ľudí, ktorí dopoludnia úplne zaplnili Katedrálu svätého Víta. Zádušnú omšu slúžil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Ten na začiatku pripomenul Vlkovu veľmi náročnú úlohu - obnoviť význam cirkvi po páde komunistického režimu v novembri 1989. Dodal, že kardinál Vlk budoval aj úrad Arcibiskupstva pražského, pomáhal s budovaním cirkevného školstva a položil základy arcidiecéznej charity.

"Lúčime sa s pražským arcibiskupom, nástupcom kardinála Tomáška, ktorému pripadla úloha vystavať budovu cirkvi v slobodnom, suverénnom a demokratickom štáte,"
povedal Dominik Duka pre ČT už pred pohrebom. "To, že sa spamätala, že sa obnovila jej štruktúra, to je jeho zásluha," dodal.

Kázeň pred uložením do hrobky vo vnútri katedrály predniesol emeritný plzenský biskup a Vlkov blízky priateľ František Radkovský, ktorý pripomenul Vlkovo pôsobenie za socializmu. Označil ho za bojovníka "za slobodu, právo a spravodlivosť pre cirkev, a to nielen v čase komunistickej totality, ale aj v období, keď mal zodpovednosť za celú cirkev".

Počas omše odznelo tiež posolstvo pápeža Františka, ktoré prečítal pápežský nuncius Giuseppe Leanza. "Spomínam s obdivom na jeho húževnatú vernosť Kristovi, bez ohľadu na útrapy a prenasledovanie cirkvi, rovnako ako na jeho plodnú a mnohostrannú apoštolskú aktivitu," uvádzalo sa v posolstve.

Obrady poslednej rozlúčky viedol olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Kardinála odprevadil na poslednej ceste zborový spev Svätováclavského chorálu.

Na obrade boli prítomní aj niektorí členovia vlády, predovšetkým ľudovci (KDÚ-ČSL). Napríklad minister kultúry Daniel Herman, minister poľnohospodárstva Marian Jurečka a šéf strany Pavel Bělobrádek. Za ANO prišla ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová.

Na Pražskom hrade, ale aj priamo v katedrále boli umiestnené veľkoplošné obrazovky.

Miloslav Vlk bol za kňaza vysvätený v roku 1968. Potom mu odobrali štátny súhlas s vykonávaním kňazského povolania a napriek svojmu vzdelaniu sa musel živiť umývaním okien a omše mohol slúžiť len tajne v malých skupinách veriacich. Úradu pražského arcibiskupa sa ujal v roku 1991, odstúpil z neho vo februári 2010.

Snažil sa o priblíženie katolíckej cirkvi verejnosti a po odchode z čela českej katolíckej cirkvi sa často kriticky vyjadroval k politickej situácii aj k politikom. Podľa historikov prispel k česko-nemeckému dialógu a zmiereniu oboch národov. Podľa zástupcov armády sa takisto pričinil o obnovenie duchovnej služby v armáde.

Na poslednej rozlúčke chýbal český prezident Miloš Zeman, ktorý vopred oznámil svoju neúčasť. Dodal, že pošle veniec. Miloslav Vlk v minulosti súčasného prezidenta niekoľkokrát kritizoval.