Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zabili člena al-Káidy, mal prsty v útoku na torpédoborec USS Cole

Fahd al-Kusá Foto: TASR/AP Photo

Fahd al-Kusá bol podozrivý z podielu na útoku na americký torpédoborec USS Cole, pri ktorom 12. októbra 2000 v prístave mesta Aden zahynulo 17 amerických námorníkov.

Washington/Saná 7. mája (TASR) - Popredný predstaviteľ teroristickej siete al-Káida Fahd al-Kusá bol v nedeľu zabitý v Jemene. Potvrdilo to jemenské veľvyslanectvo vo Washingtone, uviedla agentúra DPA.

Fahd al-Kusá bol podozrivý z podielu na útoku na americký torpédoborec USS Cole, pri ktorom 12. októbra 2000 v prístave mesta Aden zahynulo 17 amerických námorníkov. Vzhľadom na tento útok bol tiež na zozname najhľadanejších osôb amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý za informáciu vedúcu k jeho chyteniu vypísal odmenu päť miliónov dolárov.

Okrem toho bol považovaný za jedného z vodcov al-Kaidy na Arabskom polostrove a patril k najhľadanejším teroristom v Jemene.

Podľa americkej spravodajskej televízie CNN potvrdila al-Káida smrť 37-ročného teroristu v textovej správe rozoslanej miestnym jemenským médiám.

Fahd al-Kusá zahynul pri ceste autom v provincii Šabwa na juhovýchode Jemenu. Spolu s ním prišla o život jedna ďalšia osoba. Vozidlo zasiahla raketa vypálená z amerického bezpilotného lietadla. K útoku, odobrenom jemenskou vládou, sa po dlhšom sledovaní rozhodla Ústredná spravodajská služba (CIA), ktorá pri ňom spolupracovala s americkou armádou, potvrdili agentúre AP dvaja americkí predstavitelia, ktorí nechceli byť menovaní.

Al-Kusá si za útok na USS Cole odsedel viac ako päť rokov v jemenskom väzení a bol prepustený v roku 2007. V roku 2003 sa mu síce nakrátko podarilo ujsť, ale neskôr sa sám prihlásil a odpykal si zvyšok svojho trestu. Neskôr sa mal stretnúť s Nigérijčanom Umarom Farúkom Abdulmutallábom, ktorý sa pokúsil odpáliť na Vianoce v roku 2009 počas letu do amerického Detroitu výbušné zariadenie, ukryté v spodnej bielizni. V decembri 2010 ho ministerstvo zahraničných vecí USA označilo za globálneho teroristu vzhľadom na jeho rastúcu úlohu v odnoži al-Káidy na Arabskom polostrove.

Prepojenie al-Kusu s al-Káidou má mať korene pred viac ako desiatimi rokmi, keď sa stretol s Usámom bin Ládinom v Afganistane. Bin Ládin mu údajne povedal, aby "odstránil neveriacich z Arabského polostrova".