Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Zabitie aktivistu vyvolalo násilnosti v Papui

Foto: TASR/AP Photo

Polícia uviedla, že desiatky nahnevaných ľudí vo štvrtok zabili návštevníka z Jávy, ktorý dianie sledoval, zapálili päť obchodov, dve autá a viac ako 20 motoriek.

Jayapura 15. júna (TASR) - V nepokojnej indonézskej provincii Papua vypukli násilnosti po tom, čo polícia zastrelila popredného aktivistu za nezávislosť regiónu. Dnes to oznámila agentúra AP.

Polícia uviedla, že desiatky nahnevaných ľudí vo štvrtok zabili návštevníka z Jávy, ktorý dianie sledoval, zapálili päť obchodov, dve autá a viac ako 20 motoriek. Policajti zatkli troch mužov a zhabali podomácky vyrobené bomby, šípy, mačety, dokumenty a separatistické vlajky.

Šéf papuánskej polície Bigman Lumban Tobing povedal, že polícia vo štvrtok smrteľne postrelila Maka Tabuniho, podpredsedu Národného výboru pre Západnú Papuu. Ako dodal, policajti na Tabuniho vystrelili, keď pri pokuse o zatknutie jednému z nich uchmatol zbraň. Tabuniho previezli do nemocnice, kde po pár hodinách zomrel. Polícia ho podozrievala z účasti na nedávnych streleckých útokoch.