Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Moslim v Škótsku vyzval na internete k náboženskej harmónii, zabili ho

Foto: TASR/AP

Polícia uviedla, že v súvislosti so smrťou Shaha zatkla 32-ročného muža.

Londýn 27. marca (TASR) - Škótska polícia uviedla, že zabitie moslimského obchodníka, ktorý zaželal kresťanom veselú Veľkú noc, vyšetruje ako nábožensky motivované.

V piatok a v sobotu sa uskutočnili večerné pobožnosti na pamiatku 40-ročného Asada Shaha, ktorého zabili vo štvrtok v noci v Glasgowe, informovala tlačová agentúra AP.

Muž podľa všetkého zverejnili na Facebooku výzvu k náboženskej harmónii: "...veľmi šťastné veľkonočné sviatky, najmä pre môj milovaný kresťanský národ!"

Polícia uviedla, že v súvislosti so smrťou Shaha zatkla 32-ročného muža. Podľa polície ide o moslima, jeho totožnosť však nezverejnili a zatiaľ nebol z ničoho obvinený.

Prvá ministerka Škótska, Nicola Sturgeonová, sa zúčastnila na piatkovej pobožnosti na podporu Shaha a jeho rodiny v Glasgowe. Mnohí tam zapálili sviečky a nechali kvety. Na akcii, ktorú na jeho počet zorganizovali v sobotu miestni tínedžeri, sa za slabého dažďa zúčastnilo asi 150 ľudí.

Škótska polícia informovala, že "prebieha úplné vyšetrovanie na zistenie všetkých okolností jeho smrti, ktorú považujú za nábožensky motivovanú."