Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zábrany na hraniciach Maďarska s Chorvátskom sú takmer hotové

ARCHÍVNE FOTO: Maďarskí vojaci stavajú plot na hranici s Chorvátskom neďaleko maďarskej obce Beremend Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI minister ďalej povedal, že maďarská strana rokuje na medzinárodnej úrovni v záujme toho, aby bolo možné urobiť kroky týkajúce sa uzatvorenia zelenej hranice.

Budapešť 8. októbra (TASR) - Zábrany na uzatvorenie zelenej hranici medzi Maďarskom a Chorvátskom sú už na 99 percent hotové, vyhlásil dnes v Budapešti pred novinármi minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Podľa agentúry MTI minister ďalej povedal, že maďarská strana rokuje na medzinárodnej úrovni v záujme toho, aby bolo možné urobiť kroky týkajúce sa uzatvorenia zelenej hranice. Maďarská vláda dúfa, že rozhodnutie padne do týždňa, dodal Lázár.

Maďarsko plánuje chrániť maďarsko-chorvátske hranice spolu s členskými krajinami Vyšehradskej štvorky (V4), o tejto záležitosti podľa jeho slov dnes v Luxemburgu rokovali šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó a minister vnútra Sándor Pintér.

Lázár zdôraznil, že v súčasnosti prebieha organizovaná prevádzačská akcia zo strany Chorvátska s intenzívnou účasťou štátu. "Dúfame, že po tom, čo bude uzatvorená hranica, tlak migrantov klesne, prípadne migračná trasa zmení smer a obíde územie Maďarska," podotkol maďarský minister, ktorý dodal, že je možné, že počet ilegálnych migrantov, ktorí v tomto roku vstúpia na územie Maďarska, dosiahne 600.000.

Minister informoval, že doposiaľ požiadalo o azyl v Maďarsku 176.205 migrantov, minulý týždeň ich bolo 764. K poklesu počtu podaných žiadostí došlo vplyvom toho, že Chorvátsko začalo plniť svoju povinnosť registrovať migrantov.

Za ilegálne prekročenie hraníc začalo v Maďarsku vyše 400 trestných stíhaní, 183 ľuďom súd nariadil vyhostenie na jeden rok, 201 ilegálnym migrantom na dva roky. V prípade jedného cudzinca rozhodol súd na vyhostenie na tri a v prípade ďalšieho na päť rokov.

Česká republika v rámci iniciatívy českého predsedníctva Vyšehradskej štvorky (V4) ponúkla Maďarsku 50 policajtov na ochranu hraníc so Srbskom. Po rokovaniach Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu český minister vnútra Milan Chovanec oznámil, že očakáva aj pomoc Poľska a dohodu na úrovni premiérov V4. Minister vnútra SR Robert Kaliňák spresnil, že SR rovnako v reakcii na maďarské požiadavky vyšle na pomoc do 50 policajtov a poskytne aj určitú formu technickej pomoci.

"Dohadujeme to. Naša výhoda je, že máme veľa bilingválnych policajtov a mohli by pomáhať aj našim českým kolegom pri komunikácii v Maďarsku," spresnil minister. Dodal, že sa mu veľmi páči iniciatíva ČR v rámci predsedníctva V4, čo je jednak prejavom solidarity a jednak prejavom ochrany vonkajších hraníc EÚ, keďže Maďarsko má vonkajšiu hranicu so Srbskom.