Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zábrany od kontroverzného pomníka obetiam nemeckej okupácie zmiznú

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár 21. júla oznámil, že pomník nebude odhalený, pretože vláda vníma negatívne emócie v spoločnosti.

Budapešť 4. augusta (TASR) - Po niekoľkých mesiacoch dnes v Budapešti odstránili kovové zábrany postavené okolo kontroverzného budapeštianskeho pomníka obetiam nemeckej okupácie. Proti monumentu protestovali demonštranti vyše 110 dní, pri dnešnom večernom proteste boli zábrany už odstránené a okolo pomníka boli rozostavaní iba policajti, uviedlo internetové vydanie denníka Népszabadság.

Doterajšie každodenné protestné zhromaždenia a diskusné fóra budú pokračovať aj naďalej, vystriedajú sa pri nich rôzne občianske združenia a hnutia, píše denník.

O postavení pomníka rozhodla vláda Viktora Orbána minulý rok. Realizáciu projektu kabinet označil za prioritnú. Vyše sedem metrov vysoké súsošie tvorí archanjel Gabriel, symbolizujúci Maďarsko, na ktorého zvrchu útočí orol - symbol nacistického Nemecka. Tieto dva prvky pomníka inštalovali potajomky v noci z 19. na 20. júla.

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár 21. júla oznámil, že pomník nebude odhalený, pretože vláda vníma negatívne emócie v spoločnosti.

Vláda pôvodne plánovala odhaliť pomník 19. marca na 70. výročie okupácie. Napokon v reakcii na viaceré protesty rozhodla, že monument bude odhalený až koncom mája: po parlamentných voľbách, ale aj po voľbách do Európskeho parlamentu.

Symbolika pomníka podľa kritikov výrazne prispieva k potlačeniu národnej zodpovednosti. Orbán však tvrdí, že za okupáciu Maďarska, ako aj za to, čo sa udialo po 19. marci 1944, nesie zodpovednosť Nemecko. Premiér na margo maďarskej zodpovednosti priznal iba toľko, že Maďari neiniciovali nijakú vzburu a nepostavili sa proti okupantom.