Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Číne sa začal 19. zjazd Komunistickej strany

Na snímke príslušníci čínskej čestnej stráže.
Foto: TASR/AP

Na zjazde sa rozhodne o smerovaní krajiny v nasledujúcich piatich rokoch, ako aj o zložení najvyššieho vedenia ústredného výboru vládnej strany.

Peking 18. októbra (TASR) - V Pekingu sa dnes začal 19. zjazd Komunistickej strany Číny (CPC), ktorý sa koná každých päť rokov. Ide o najväčšie politické podujatie v krajine. Za prísnych bezpečnostných opatrení sa v čínskej metropole zišlo viac než 2000 delegátov strany, informuje spravodajská stanica BBC.

Na zjazde sa rozhodne o smerovaní krajiny v nasledujúcich piatich rokoch, ako aj o zložení najvyššieho vedenia ústredného výboru vládnej strany. Všeobecne sa však očakáva, že vo funkcii jej generálneho tajomníka zostane Si Ťin-pching, ktorý je zároveň prezidentom Číny. Na čele krajiny stojí od roku 2012.

Zvolený bude tiež nový tím lídrov vo vplyvnom stálom výbore politbyra CPC. Pozorovatelia sa domnievajú, že Si Ťin-pching si na zjazde upevní svoje mocenské postavenie. Očakáva sa, že CPC ukotví vo svojich stanovách jeho politickú ideológiu, čím Si dosiahne postavenie niekdajších gigantov strany, akými boli Mao Ce-tung či Teng Siao-pching.

Si Ťin-pching od svojho nástupu do funkcie najvyššieho predstaviteľa Číny sprísnil kontrolu vnútorných štruktúr strany, a to najmä rozsiahlou protikorupčnou iniciatívou. Podobný prístup uplatňuje prezident aj voči čínskej spoločnosti; zvýšila sa miera cenzúry a zatýkania protivládnych aktivistov či právnikov.

Za jeho vlády sa však urýchlili reformy a modernizácia štátu. Si Ťin-pching sa zároveň pohybuje na medzinárodnej scéne čoraz priebojnejšie a vo vlasti sa teší veľkej podpore radového obyvateľstva. 19. zjazd Komunistickej strany Číny v pekinskej Veľkej sále ľudu sa skončí na budúci týždeň v sobotu 28. októbra.