Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Začal sa 52. ročník Mníchovskej bezpečnostnej konferencie

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová (vpravo) počas prejavu vedľa jej francúzskeho rezortného partnera Jeana-Yvesa Le Driana na 52. medzinárodnej konferencii o bezpečnostnej politike v Mníchove 12. februára 2016. Foto: TASR/AP

Ústrednými témami konferencie, ktorá vyvrcholí v nedeľu, sú ozbrojený konflikt v Sýrii, ale aj situácia na Blízkom a Strednom východe či migračná kríza na starom kontinente.


Mníchov 12. februára (TASR) - Za mimoriadnych bezpečnostných opatrení sa začala dnes popoludní v Mníchove tamojšia tradičná medzinárodná konferencia o bezpečnostnej politike, ktorú usporiadajú v tomto roku už po päťdesiatydruhýkrát.

Dejiskom podujatia, na ktorom očakávajú tentoraz viac ako 500 významných hostí z celej planéty vrátane viac ako dvoch desiatok hláv štátov a vlád, ale aj okolo 700 predstaviteľov médií, je miestny hotel Bayerischer Hof.

Ústrednými témami konferencie, ktorá vyvrcholí v nedeľu v skorých popoludňajších hodinách, sú ozbrojený konflikt v Sýrii, ale aj situácia na Blízkom a Strednom východe, migračná kríza na starom kontinente, konflikt na Ukrajine a hrozba medzinárodného terorizmu, vyplýva z informácií na webovej stránke konferencie.

Organizátori podujatia očakávali v Mníchove okrem iných generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensa Stoltenberga, predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, poľského prezidenta Andrzeja Dudu, najvyššieho ukrajinského predstaviteľa Petra Porošenka, jordánskeho kráľa Abdalláha II., ďalej ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, predsedu francúzskej vlády Manuela Vallsa, irackého premiéra Hajdara Abádího, či ministrov obrany Francúzska a Británie, Jeana-Yvesa Le Driana a Michaela Fallona.

Chýbať by nemali početní predstavitelia vládneho kabinetu hostiteľskej krajiny vrátane šéfa diplomacie Franka-Waltera Steinmeira, ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej, ministra pre rozvoj Gerda Müllera, ako aj šéfa úradu spolkovej kancelárky, ktorý je súčasne koordinátorom spolkovej vlády pre problematiku utečencov, Petra Altmaiera.

Predstavitelia Jordánska, Afganistanu a Iraku vyzvali na boj proti terorizmu

Jordánsky kráľ Abdalláh II., prezident Afganistanu Ašraf Ghaní a iracký premiér Hajdar Abádí vyzvali dnes na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove na spoločný globálny boj proti terorizmu. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.
Jordánsky kráľ Abdalláh II. počas prejavu na 52. medzinárodnej konferencii o bezpečnostnej politike v Mníchove 12. februára 2016.
Foto: TASR/AP

Jordánsky monarcha ho označil za svetovú vojnu so všetkými prostriedkami a s ohľadom na džihádistov z Islamského štátu poznamenal, že "všetky naše národy ohrozuje ideológia násilia a pohŕdania ľudským životom". V boji proti terorizmu by sa malo preto spolupracovať v zmysle skutočnej globálnej aliancie, dodal.

Najvyšší predstaviteľ Afganistanu poukázal na fakt, že bojovať by sa nemalo iba proti Islamskému štátu, keďže porazenou nie je ešte ani al-Káida.

Iracký premiér vyhlásil, že rok 2016 by mal byť posledným, v ktorom Islamský štát môže ešte jestvovať na území jeho krajiny. Zároveň upozornil, že nejde o islamskú, ale medzinárodnú teroristickú organizáciu.

Blízkovýchodné kvarteto pripraví správu o situácii Izraela a Palestínčanov
Mníchov 12. februára (TASR) - Blízkovýchodné kvarteto, teda diplomati USA, OSN, EÚ a Ruska, sa stretli dnes v Mníchove a dohodli sa tam, že pripravia správu o súčasnej situácii medzi Izraelom a Palestínčanmi so zreteľom na obnovenie mierových rozhovorov.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Blízkovýchodné kvarteto uviedlo, že správa bude obsahovať "odporúčania, ktoré môžu pomôcť informovať medzinárodné rokovania o najlepšom spôsobe, ako sa priblížiť k riešeniu v podobe dvoch štátov". Skupina konštatovala, že napäté vzťahy medzi Izraelom a palestínskou samosprávou "nebezpečne ohrozujú" cieľ - nezávislú Palestínu.

Za hlavné prekážky na ceste k tomuto cieľu označila pokračujúce palestínske útoky na civilistov, búranie palestínskych budov a pokračujúce budovanie izraelských osád. Uvedená skupina tiež vyzvala na venovanie osobitnej pozornosti zúfalej humanitárnej situácii v pásme Gazy.

Rok po ukrajinskej mierovej dohode sa ministri stretnú v sobotu v Mníchove
Mníchov 12. februára (TASR) - Ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska sa stretnú v sobotu v Mníchove rok po uzavretí mierovej dohody v Minsku. Oznámilo to dnes nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Schôdzka v tzv. normandskom formáte sa uskutoční na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, na ktorej experti z oblasti zahraničnej politiky a obrany rokujú o globálnych krízach.

Panuje nádej, že táto schôdzka dá nový impulz uplatňovaniu mierovej dohody, na ktorej sa zúčastnené strany dohodli v Minsku 12. februára 2015, napísala tlačová agentúra DPA. Dohoda zakotvovala uzavretie prímeria a stiahnutie ťažkých zbraní, ale neukončila nepriateľské akcie na východe Ukrajiny.

Sternbergit a Lavrov nenašli v Mníchove konsenzus pre oživenie Rady NATO-Rusko
Mníchov 12. februára (TASR) - Rokovania o možnom oživení dôležitého fóra pre rokovania medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Ruskou federáciou, ktoré sa dnes uskutočnili v Mníchove, nepriniesli zatiaľ úspech.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov nedosiahli konsenzus o opätovnom stretnutí členov tzv. Rady NATO-Rusko. V rokovaniach o tejto téme sa bude pokračovať, informovala tlačová agentúra DPA.

Jens Stoltenberg nešpecifikoval konkrétne dôvody nedohody, pripustil však, že vo vzťahoch medzi NATO a Ruskom jestvujú isté ťažkosti.

Spomínané fórum vzniklo v roku 2002 s cieľom posilniť dôveru medzi kedysi znepriatelenými stranami. Na diplomatickej úrovni rokovalo naposledy v júni 2014. NATO, ako je známe, viní Rusko z anexie polostrova Krym v rozpore s medzinárodným právom a z podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny.