Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Začal sa súd s irackým viceprezidentom Hášimím za vraždy šiitov

Jeden z najprominentnejších politikov irackej sunnitskej menšiny sa v súčasnosti sa zdržiava v tureckom Istanbule. Všetky obvinenia odmieta ako politicky motivované.

Bagdad 15. mája (TASR) - Na súde v Bagdade sa dnes začal proces s irackým sunnitským viceprezidentom Tárikom Hášimím, obvineným z organizovania vrážd šiitských predstaviteľov.

Prvé pojednávanie sa podľa očakávaní konalo v neprítomnosti hlavného obžalovaného, ktorý je na úteku od vlaňajšieho decembra. Iracké úrady vtedy naňho vydali zatykač - len niekoľko dní po skončení odsunu amerických vojsk.

Jeden z najprominentnejších politikov irackej sunnitskej menšiny sa v súčasnosti sa zdržiava v tureckom Istanbule. Všetky obvinenia odmieta ako politicky motivované. Prípad vystupňoval napätie v už aj tak komplikovaných medzi irackými šiitmi a sunnitmi.

Interpol na Hášimího minulý týždeň vydal medzinárodný zatykač, čím vyhovel žiadosti irackej vlády vedenej šiitským premiérom Núrím Málikím. Turecko vyhlásilo, že ho na trestné stíhanie do Iraku nevydá.

Hášimí čelí spolu so svojím zaťom a 73 telesnými strážcami obvineniam, že organizoval komandá smrti, ktoré sa zameriavali na vládnych, prevažne šiitských činiteľov, sudcov, príslušníkov bezpečnostných zložiek a pútnikov.

Jeden z ochrankárov na dnešnom pojednávaní vyhlásil, že vraždy osobne organizoval Hášimího zať Ahmad Kachtan. Hášimího stúpenci tvrdia, že priznania niektorých členov ochranky boli vynútené mučením.

Po počiatočnej sérii svedeckých výpovedí súd odročil pojednávanie na 20. mája. Voči Hášimímu a jeho ochrankárom nateraz vzniesli obvinenia z deviatich vrážd. Celkovo im však hrozí až 300 možných obvinení.