Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Začal sa súboj o nástupníctvo Camerona na čele Konzervatívnej strany

Britský premiér David Cameron a jeho manželka Samantha odchádzajú po vyhlásení na Downing Street 10, v Londýne 24. júna 2016. Foto: TASR/AP

David Cameron by mal odísť z premiérskeho postu v októbri.

Londýn 29. júna (TASR) - V rámci britskej Konzervatívnej strany sa dnes začal súboj o to, kto nahradí na poste straníckeho lídra odstupujúceho premiéra Davida Camerona. Informovala o tom agentúra AP.

Prvým oficiálnym uchádzačom o predsednícku funkciu je minister práce a dôchodkového zabezpečenia Stephen Crabb. Svoj úmysel kandidovať potvrdil aj britský minister obchodu Sajid Javid.

Obaja uvedení kandidáti pochádzajú z prostredia robotníckej triedy - na rozdiel od predpokladaného favorita, príslušníka spoločenskej smotánky Borisa Jonhsona. Tento bývalý starosta Londýna a jeden z hlavných vodcov kampane za brexit však svoju očakávanú kandidatúru na post šéfa konzervatívcov ešte oficiálne nepotvrdil.

Očakáva sa, že okrem neho do súboja vstúpi ešte britská ministerka vnútra Theresa Mayová. Oficiálne nominácie je možné podávať do štvrtka poludnia.

Následne budú vybraní dvaja kandidáti, o ktorých budú potom hlasovať všetci členovia Konzervatívnej strany. Meno nového predsedu má byť ohlásené do 9. septembra.

David Cameron avizoval svoje odstúpenie z čela vlády i Konzervatívnej strany po minulotýždňovom referende, v ktorom britskí voliči - napriek jeho výzvam - rozhodli o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Z premiérskeho postu by mal odísť v októbri.