Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Začal sa súd s údajnými páchateľmi masakry zdravotníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V odľahlej časti africkej Guiney sa dnes začal súdny proces s osobami obvinenými zo zabitia ôsmich zdravotníkov a novinárov, ktorí v krajine bojovali s epidémiou smrtiaceho vírusu ebola.

Konakry 23. marca (TASR) - V odľahlej časti africkej Guiney sa dnes začal súdny proces s osobami obvinenými zo zabitia ôsmich zdravotníkov a novinárov, ktorí v krajine bojovali s epidémiou smrtiaceho vírusu ebola. Informovala o tom agentúra AP.

Súdny proces upozornil na problémy, ktorým čelil zdravotnícky personál pri epidémii eboly. Tá si vyžiadala viac ako 10.000 obetí, najmä v krajinách západnej Afriky, ako je Guinea, Sierra Leone a Libéria.

Pred súdom v meste N'Nzerekore sa ocitlo asi 78 podozrivých, povedal hovorca ministerstva spravodlivosti Ibrahima Beavogui.

K zabitiu zdravotníkov došlo vlani v septembri počas návštevy delegácie zdravotníckych pracovníkov vo Womey - vrátane vrcholových predstaviteľov blízkeho mesta. Ich cieľom bolo šírenie osvety o boji s ebolou. Napadol ich dav ozbrojený nožmi a kameňmi.

Vidiečania v odľahlých oblastiach často reagujú podozrievavo, keď sú konfrontovaní s neznámou, hrozivou nákazou, ktorá zasiahla celé komunity. Obyvatelia vidieckych oblastí veria, že vírus priniesli cudzinci.

Obvinení sú podľa svojich právnych zástupcov nevinní a na útoku sa nezúčastnili. Údajne sú to len obyčajní obyvatelia, ktorých pozatýkali počas vojenských zásahov.