Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Začal sa súdny proces s extrémistom obvineným z vraždy policajta

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Sedemdesiatosemročný obvinený podľa obžaloby zastrelil v obci Bőny jedného policajta a druhého zranil.

Budapešť 25. apríla (TASR) - V západomaďarskom meste Szombathely sa v stredu začalo súdne pojednávanie so zakladateľom radikálnej pravicovej organizácie Maďarský národný front Istvána Gy., ktorý čelí obvineniu zo zastrelenia policajta z 26. októbra 2016. Informovala o tom agentúra MTI.

Prokuratúra ho 8. decembra 2017 na súde v Györi obvinila z trestného činu vraždy a zneužitia strelnej zbrane. Obvinený zatiaľ nevypovedal, iba požiadal súd, aby pojednávanie sa konalo v jeho dome v Bőnyi.

Predseda senátu oboznámil súd s dávnejšou výpoveďou obvineného, ktorý tvrdil, že policajta pri domovej prehliadke nezastrelil, vystrelil iba náhodou v čase, keď ho zasiahla strela policajtov. Tomu však protirečili výpovede svedkov - troch príslušníkov polície, ktorí mali u extrémistu vykonať domovú prehliadku.

Svedkovia tvrdili opak: najskôr vystrelil obvinený, ktorý ich odmietal do domu pustiť, až na to reagovali streľbou policajti.

Sedemdesiatosemročný obvinený podľa obžaloby zastrelil v obci Bőny jedného policajta a druhého zranil. Páchateľ pri následnom zásahu policajného komanda utrpel poranenie brucha.

Zastreleného 46-ročného majora posmrtne povýšili do hodnosti podplukovníka.

Súdny proces pokračuje vo štvrtok vypočúvaním ďalších svedkov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)