Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Začal sa súdny proces v prípade útoku na vianočný trh v Štrasburgu

Horiace sviečky a nápis "Je suis Strasbourg" v meste Štrasburg po vražednom útoku. Foto: TASR/AP

Chérif Chekatt, odsúdený zločinec zo zoznamu možných extrémistických bezpečnostných rizík, 11. decembra 2018 na vianočnom trhu zaútočil na ľudí revolverom a nožom.

Paríž 29. februára (TASR) - Štyria muži sa vo štvrtok postavili v Paríži pred súd v súvislosti s teroristickým útokom z roku 2018 vo východofrancúzskom Štrasburgu. Radikálny islamista tam zabil päť ľudí a po 48-hodinovom pátraní ho na úteku zastrelila polícia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Chérif Chekatt, odsúdený zločinec zo zoznamu možných extrémistických bezpečnostných rizík, 11. decembra 2018 na vianočnom trhu zaútočil na ľudí revolverom a nožom, pričom kričal "Alláhu akbar" (v arabčine "Boh je najväčší"). Následne utiekol v taxíku. Okrem piatich mŕtvych bolo 11 ľudí zranených, z toho štyria ťažko.

Zo štvorice mužov je z terorizmu obžalovaný len 42-ročný Audrey Mondjehi a v prípade odsúdenia mu hrozí doživotie. Traja mladší sú obžalovaní zo zločinného sprisahania pri zaobstarávaní zbraní pre páchateľa a hrozí im desaťročné väzenie. Súdny proces je naplánovaný do začiatku apríla.

Piaty obžalovaný - osemdesiatnik - môže byť súdený neskôr, keďže lekárske vyšetrenie ukázalo, že jeho zdravotný stav neumožňuje účasť na súčasnom dlhom procese.

K zodpovednosti za útok v Štrasburgu sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát. Vtedajší francúzsky minister vnútra Christophe Castaner však uviedol, že skupina útok neplánovala, iba si zaň pripísala "zásluhy". V dome útočníka sa však našlo video, na ktorom prisahá vernosť tejto skupine.