Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Začala sa evakuácia povstalcov z ich poslednej bašty v sýrskej Homse

Sýrski povstalci, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkove opustí oblasti, ktoré majú v rukách povstalci, asi 3200 bojovníkov so svojimi rodinami.

Homs 9. decembra (TASR) - Evakuácia sýrskych povstalcov z ich poslednej bašty v meste Homs sa dnes začala. Agentúre AP to potvrdil guvernér Homsu s tým, že mestskú časť Wáir dnes opustí 320 povstaleckých bojovníkov.

"Tri autobusy naložené s asi 150 ľuďmi - prevažne civilistami vrátane žien a detí - už opustili (mestskú časť) Wáir," citovala agentúra DPA šéfa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne Rámího Abdala Rahmána. Podľa neho v prvej etape opustí mesto 750-800 ľudí.

Evakuácia je súčasťou prímeria, na ktorom sa minulý týždeň dohodli vláda a opozícia. Opozičné sily opustia mestskú časť Wáir, ktorú vládne sily blokovali takmer tri roky a iba sporadicky tam púšťali dodávky potravín. V rámci dohody evakuujú z Wáiru aj okolo 300 civilistov.

Celkove opustí oblasti, ktoré majú v rukách povstalci, asi 3200 bojovníkov so svojimi rodinami. Prídu tam však nákladné vozidlá naložené dodávkami zdravotníckeho materiálu, liekov a potravín.

V máji 2015 sa uskutočnila pod záštitou OSN podobná evakuácia Starého mesta Homsu - po dvoch rokoch obliehania a bombardovania vládnymi silami, ktoré túto oblasť zničilo.

Po dokončení terajšej evakuácie sa Homs plne vráti pod vládnu kontrolu.