Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Začala sa ustanovujúca schôdza nového mjanmarského parlamentu

Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Podľa mjanmarskej ústavy, schválenej v roku 2008, sa líderka víťaznej strany NLD Aun Schan Su Ťij nemôže stať hlavou štátu.

Nepjito 1. februára (TASR) - Na svojej ustanovujúcej schôdzi sa dnes zišiel nový mjanmarský parlament, v ktorom má väčšinu Národná liga za demokraciu (NLD) laureátky Nobelovej ceny mieru Aun Schan Su Ťij. Informovala o tom agentúra AP.

V dolnej komore parlamentu má NLD 255 poslancov, čo je oveľa viac ako nutných 162 mandátov, ktoré tú-ktorú politickú stranu v mjanmarskom parlamente oprávňujú nominovať kandidáta na prezidenta. V hornej komore zastupuje NLD 135 poslancov, čo výrazne posilňuje jej vplyv pri hlasovaní o osobe prezidenta v senáte.

Podľa mjanmarskej ústavy, schválenej v roku 2008, sa líderka víťaznej strany NLD Aun Schan Su Ťij nemôže stať hlavou štátu. Osobám, ktorých rodinní príslušníci majú cudzie štátne občianstvo, totiž ústava zakazuje uchádzať sa o najvyšší post v Mjanmarsku. Synovia Su Ťij majú britské občianstvo. Jej zosnulý manžel bol Brit.

Armáda, ktorá bola v Mjanmarsku pri moci - v rôznych formách - uplynulých 50 rokov, stále kontroluje kľúčové ministerstvá a v oboch komorách parlamentu vymenúva po 25 percent poslancov. Predpokladá sa, že má v rukách aj veľkú časť prírodných zdrojov, na ktoré je Mjanmarsko bohaté.