Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Začali sa exhumácie obetí z obdobia občianskej vojny a diktatúry

Exhumácia tiel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Doposiaľ prebehli na mieste len dve exhumácie. V roku 2019 vláda Pedra Sáncheza odtiaľ premiestnila Francove ostatky na cintorín na severe Madridu.

Madrid 12. júna (TASR) - Španielska vláda v pondelok po prvýkrát odsúhlasila vykopanie ostatkov obetí pochádzajúcich z obdobia španielskej občianskej vojny a vlády diktátora Francisca Franca. Z najväčšieho masového hrobu v Španielsku začali vykopávať ostatky 128 obetí, informovalo španielske ministerstvo pre záležitosti vlády, parlamentu a demokratickú pamäť. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Rodiny obetí takmer dve desaťročia bojovali za dôstojný pohreb pre svojich blízkych.

V mauzóleu Sierra de Guadarrama sú ostatky 30.000 až 35.000 identifikovaných a neidentifikovaných obetí oboch bojujúcich strán občianskej vojny – frankistov a republikánov –, ktorú viedli medzi rokmi 1936 až 1939. Pochované sú tam aj obete Francovej diktatúry, ktorá trvala od konca vojny nasledujúcich 36 rokov.

Doposiaľ prebehli na mieste len dve exhumácie. V roku 2019 vláda Pedra Sáncheza odtiaľ premiestnila Francove ostatky na cintorín na severe Madridu. V apríli tohto roku vykopali telo fašistického vodcu Josého Antónia Prima de Riveru a pochovali ho na bežnom cintoríne.

Mauzóleum Sierra de Guadarrama ročne navštívi okolo 400.000 ľudí. Podľa DPA je pútnickým miestom pre ľudí, ktorí uctievajú diktátora Franca a Prima de Riveru a zastávajú extrémne pravicové názory. Prenesením ostatkov na iné miesto chce Madrid s týmto definitívne skoncovať a premeniť údolie na "miesto zmierenia". Do minulého roka sa mauzóleum nazývalo aj Údolím padlých, odvtedy ho premenovali podľa jeho geografického názvu na údolie Cuelgamuros.

Počet obetí španielskej občianskej vojny a diktatúry Franca sa odhaduje na najmenej 100.000 až 150.000. Pátranie po desaťtisícoch obetí anonymne pochovaných po celej krajine sa prijatím zákona o "demokratickej pamäti" na jeseň minulého roka stalo v Španielsku "štátnou povinnosťou". Zákon tiež umožňuje rodinám požiadať súd o exhumáciu.