Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Začalo sa rokovanie šéfov diplomacií G20; prítomný je i Lavrov

Ministri a členovia delegátov počúvajú, ako indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová prednáša svoje poznámky počas otváracieho rokovania ministrov zahraničných vecí G20 v Nusa Dua na Bali v Indonézii v piatok 8. júla 2022. Foto: TASR/AP

Jakarta na schôdzku pozvala aj ruského prezidenta Vladimira Putina. Západné krajiny však trvajú na tom, aby bol šéf Kremľa zo summitu G20 vylúčený.

Bali 8. júla (TASR) - Na indonézskom ostrove Bali sa v piatok začalo rokovanie ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v hybridnom formáte. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na stretnutí sa zúčastňujú aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Ich priame stretnutie sa však neočakáva.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prichádza v piatok 8. júla 2022 na rokovanie ministrov zahraničných vecí G20 v hybridnom formáte v Nusa Dua na indonézskom letovisku Bali.
Foto: TASR/AP

"Hlavným bodom programu stretnutia ministrov zahraničných vecí G20, na ktorom sa zúčastní aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, je energetická a potravinová kríza, ktorú zhoršila ruská invázia (na Ukrajinu)," povedala vo štvrtok hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová.

Indonézia zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20 a na Bali usporadúva aj nadväzujúci summit šéfov štátov a vlád, ktorý sa uskutoční v dňoch 15. a 16. novembra. Jakarta na schôdzku pozvala aj ruského prezidenta Vladimira Putina. Západné krajiny však trvajú na tom, aby bol šéf Kremľa zo summitu G20 vylúčený.