Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Začalo sa spoločné americko-poľské vojenské cvičenie NATO

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Na severe Poľska sa dnes začalo spoločné vojenské cvičenie poľských a amerických vojakov s použitím realistického vojnového scenára a ostrej paľby.

Varšava 4. marca (TASR) - Na severe Poľska sa dnes začalo spoločné vojenské cvičenie poľských a amerických vojakov s použitím realistického vojnového scenára a ostrej paľby. Manévre sú súčasťou operácie NATO, čím Varšava deklaruje záujem o bezpečnosť v danom regióne Európy, informovala agentúra AP.

"Operácia atlantické odhodlanie" sa začala už minulý rok v apríli na území Poľska a pobaltských štátov. Očakáva sa, že jej rozsah sa postupne rozšíri. Popri domácich vojakoch sa jej zúčastňuje približne 550 vojakov 2. motorizovaného pluku americkej armády a 75 obrnených vozidiel Stryker zo základne v Nemecku.

Manévre prebiehajú v cvičnom vojenskom priestore Drawsko Pomorskie. Poľsko zastupujú vojaci 12. mechanizovanej divízie. Zvýšená prítomnosť amerických síl pozdĺž východných hraníc aliancie má "pokračovať najmenej do konca tohto roku," oznámila ambasáda USA v Poľsku.