Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zacharovová: Agentúry z Ruska poskytujú výcvik sudánskej armáde

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Táto africká krajina v súčasnosti zažíva vlnu masových protivládnych protestov.

Moskva 24. januára (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve potvrdilo, že v nepokojmi postihnutom Sudáne operujú ruské súkromné bezpečnostné agentúry. Informovala o tom vo štvrtok stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

Podľa hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marije Zacharovovej sa pracovníci takýchto agentúr podieľajú na výcviku príslušníkov sudánskej armády. Táto africká krajina v súčasnosti zažíva vlnu masových protivládnych protestov.

"Podľa našich informácií operujú v Sudáne zástupcovia súkromných ruských bezpečnostných spoločností, ktoré nemajú nič spoločné so štátnymi orgánmi Ruska," uviedla v stredu Zacharovová.

Vyjadrila sa tak krátko po tom, ako sa v britskej tlači objavili správy o tom, že ruskí žoldnieri pomáhajú sudánskej vláde pri potláčaní protestov.

Zacharovová to poprela a zdôraznila, že pracovníci súkromných bezpečnostných firiem z Ruska sa v Sudáne podieľajú iba na výcviku príslušníkov sudánskej armády a orgánov činných v trestnom konaní.

Ruskí nemezdní žoldnieri, pracujúci pre súkromné vojenské spoločnosti, pôsobia vo viacerých krajinách sveta vrátane Sýrie, kde podporujú sily prezidenta Bašára Asada. Najznámejšou z takýchto spoločností je Vagnerova skupina, ktorej príslušníci, tzv. Vagnerovci, sa údajne podieľali na bojoch v Sýrii, ukrajinskom Donbase, Stredoafrickej republike, Jemene či v Líbyi.

Opozičné demonštrácie prepukli v Sudáne vlani 19. decembra. Pôvodne išlo len o demonštrácie voči korupcii a nárastu cien chleba a palív. Rýchlo sa však rozšírili po celej krajine a zmenili sa na protesty proti takmer už tri desaťročia trvajúcej vláde prezidenta Umara Bašíra. Podľa agentúry AP pripomínajú udalosti v Sudáne tzv. arabskú jar z roku 2011.

Sudánska vláda sa snaží protesty potlačiť tvrdými zákrokmi bezpečnostných zložiek, hromadným zatýkaním i zásahmi voči novinárom. Zatknutých bolo už vyše 800 demonštrantov. Podľa sudánskej vlády si nepokoje vyžiadali už najmenej 19 mŕtvych. Organizácia Amnesty International však hovorí o 37 mŕtvych.