Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Záchranári Baptistickej charitatívnej služby sa vrátili z Nepálu

Situácia v Nepále po zemetrasení, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Šéf tímu záchranárov na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta povedal, že okrem zdravotnej starostlivosti doniesli do Nepálu aj humanitárnu pomoc v celkovej výške 18.000 eur.

Budapešť 4. mája (TASR) - Záchranári špecializovanej jednotky "Rescue 24" maďarskej Baptistickej charitatívnej služby (Baptista Szeretetszolgálat) sa dnes vrátili z Nepálu. Podľa agentúry MTI päťčlenná skupina záchranárov poskytla zdravotnú starostlivosť takmer 300 raneným po ničivom zemetrasení a poskytla materiálnu pomoc vyše 600 rodinám.

Šéf tímu záchranárov László Pavelcze na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta povedal, že okrem zdravotnej starostlivosti doniesli do Nepálu aj humanitárnu pomoc v celkovej výške 18.000 eur.



Podľa jeho slov nakúpené stany, deky a dve tony potravín rozdali obyvateľom obcí južne od Káthmandu.

Spolu so skupinou záchranárov pricestovalo do Budapešti aj poldruharočné maďarské dievčatko, ktoré bolo u starých rodičov. Ich dom sa zrútil, dozvuky zemetrasenia prežili v aute.

Baptistická charitatívna služba sa riadi princípmi náboženského protestantského hnutia novokrstencov. Patrí medzi päť najväčších humanitárnych organizácií v Maďarsku a získala uznanie aj vo svete.



Jej záchranári už 19 rokov pomáhajú v mnohých katastrofami sužovaných krajinách celého sveta. V Maďarsku má 1000 spolupracovníkov na plný úväzok a prevádzkuje vyše 100 inštitúcií v rôznych oblastiach sociálnej práce. Špecializovaná záchranárska jednotka Rescue 24 je schopná zasiahnuť na ktoromkoľvek mieste sveta do 24 hodín.