Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Záchranári našli posledné telo po havárii vrtuľníka v Andách

Foto: TASR/AP

V helikoptére sa viezlo aj 11 cudzincov vrátane jedného Čecha.

Lima 11. júna (TASR) - Záchranári v Peru našli v nedeľu večer aj posledné zo 14 tiel ľudí, nachádzajúcich sa na palube vrtuľníka, ktorý havaroval v horskej oblasti na juhovýchode krajiny.

V helikoptére sa viezlo aj 11 cudzincov vrátane jedného Čecha. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na peruánske oficiálne zdroje.

Trinásť tiel našli v trupe helikoptéry Sikorsky S-58T, ktorá v stredu 6. júna v nadmorskej výške zhruba 4900 metrov narazila do hory Mama Rosa v regióne Cuzco v juhovýchodnej časti Ánd.

Posledné telo našli o tri či štyri hodiny neskôr, uviedla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, ktorá citovala policajného generála Raúla Salazara.

Osem osôb na palube boli Juhokórejci, zvyšok tvoril Holanďan, Švéd, Čech a traja Peruánci vrátane dvoch pilotov. Informovala o tom hovorkyňa prevádzkovateľa letu, spoločnosť HeliCusco.

Tri tímy súdnych lekárov sa pripravujú na identifikáciu a budú pracovať "aj celú noc, ak bude treba, aby umožnili vrátanie pozostatkov rodinám", uviedla hlavná prokurátorka regiónu Cuzco.

Identifikácia tiel, ktoré pri nešťastí obhoreli, sa uskutoční s použitím zubných záznamov a vzoriek DNA.

Vrtuľník havaroval pri návrate do hlavného mesta okresu Marcapata - letel z výletu na prípadné miesto budúcej vodnej elektrárne neďaleko mesta Mazuco.

Záchrannú operáciu brzdilo sneženie, ale vrak stroja nakoniec lokalizovali v nadmorskej výške 4950 metrov.