Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

SLZY ŠŤASTIA: Mexickí záchranári našli živé dieťa pod troskami školy

Na snímke žena telefonuje po evakuácii z budovy po zemetrasení 19. septembra 2017 v Mexico City. Silné zemetrasenie zasiahlo dnes oblasť hlavného mesta Mexika. Otrasy rozkolísali budovy v deň výročia ničivého zemetrasenia, ktoré zdevastovalo metropolu Mexiko v roku 1985. Foto: TASR/AP

Záchranári dieťa spozorovali a zakričali naň, aby pohlo rukou, ak ich počuje, a ono to urobilo. Cvičený pes následne vošiel medzi trosky a potvrdil, že dievčatko je nažive.

Mexiko 20. septembra (TASR/Teraz.sk) - Záchranári lokalizovali živé dieťa pod troskami školy v metropole Mexika, ktorá sa zrútila pri utorkovom zemetrasení s magnitúdou 7,1. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Zábery odvysielané mexickými médiami zachytávali záchranárov v prilbách, ako pracujú na troskách školy Enriqueho Rébsamena v južnej štvrti mexickej metropoly.


Televízia Foro TV uviedla, že dieťa je dievčatko. Záchranári dieťa spozorovali a zakričali naň, aby pohlo rukou, ak ich počuje, a ono to urobilo. Cvičený pes následne vošiel medzi trosky a potvrdil, že dievčatko je nažive.

Šéf mexickej Národnej civilnej ochrany Luis Felipe Puente dnes už skôr na Twitteri informoval, že známych je teraz 225 mŕtvych po ničivom zemetrasení.



Puente spresnil, že je známych 94 obetí na životoch v metropole Mexiko, 71 mŕtvych v štáte Morelos, 43 v štáte Puebla, 12 v štáte Mexiko, štyria mŕtvi v štáte Guerrero a jeden v štáte Oaxaca.

Dobrovoľníci a záchranári pátrajú po preživších deťoch v troskách zrútenej školy Enrique Rebsamena po ničivom zemetrasení s magnitúdou 7,1 v južnom Mexicu City 20. septembra 2017. Na najmenej 226 sa zvýšil počet obetí zemetrasenia, ktoré v utorok zasiahlo strednú časť Mexika. Len v hlavnom meste prišlo o život najmenej 117 ľudí, ďalších 55 obetí hlásili v štáte Morelos, 39 v štáte Puebla, 12 v štáte Mexiko a tri v štáte Guerrero.
Foto: TASR/AP


Podľa americkej geologickej služby USGS došlo k otrasom v utorok o 13.14 h miestneho času (20.14 h SELČ), pričom epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Raboso v štáte Puebla, približne 123 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Mexiko. Hypocentrum bolo v hĺbke takmer 53 kilometrov.

Zemetrasenie nastalo necelé dva týždne po predchádzajúcich otrasoch s magnitúdou 8,1, ktoré si na juhu Mexika vyžiadali 90 mŕtvych.

K najnovšej tragédii došlo v deň, keď si Mexičania pripomínali 32. výročie ničivého zemetrasenia z roku 1985, pri ktorom zahynulo viac ako 10.000 ľudí a veľká časť hlavného mesta bola zničená. V krajine sa v utorok dokonca konalo cvičenie pre prípad evakuácie v dôsledku zemetrasenia.


Mexický prezident vyhlásil tri dni štátneho smútku na počesť obetí zemetrasenia



Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vyhlásil dnes tri dni štátneho smútku na počesť obetí utorkového zemetrasenia s magnitúdou 7,1, ktoré pripravilo v Mexiku o život najmenej 225 ľudí.

Vyhlásenie štátneho smútku oznámil na oficiálnom účte prezidentského úradu na Twitteri a dodal: "Mexiko cíti bolesť spolu s vami."

Prezident uviedol, že "pri záchrane ľudských životov je každá minúta dobrá". Ľudia sú totiž po silnom zemetrasení zasypaní pod troskami budov.

Na archívnej snímke zľava: mexický prezident Enrique Pena Nieto a Donald Trump.
Foto: TASR/AP


Peňa Nieto vyhlásil, že najvyššou prioritou krajiny je práve záchrana ľudí v popadaných budovách a liečba zranených.

Záchranári dnes pokračovali v prehľadávaní trosiek domov, budov a škôl - pátrali po ľuďoch, ktorí prežili ničivé zemetrasenie z predchádzajúceho dňa.

Analytik Alfredo Coutiňo, latinskoamerický riaditeľ spoločnosti Moody's Analytics, varuje po zemetrasení pred narušením ekonomiky v mexickom hlavnom meste a v ďalších častiach stredného Mexika. Dnes napísal, že krajina prišla nielen o ľudské životy, ale poškodené sú budovy, cesty a mosty a "väčšina aktivít v metropole Mexiko je prerušená".

Coutiňo uviedol, že je príliš skoro na odhadovanie rozsahu škôd, ale "isté je, že ekonomické aktivity... budú nejaký čas narušené".

Po obrovskom zemetrasení sa dnes s mexickým prezidentom rozprával americký líder Donald Trump. "Mali dlhý telefonát," informovala tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Sandersová.

Pri utorkovom zemetrasení zahynulo najmenej 225 ľudí. Ide o najtragickejšie zemetrasenie v Mexiku od roku 1985.

Trump si vyslúžil kritiku za to, že čakal tri dni, kým zavolal Peňovi Nietovi po predchádzajúcom zemetrasení, ktoré postihlo Mexiko začiatkom tohto mesiaca.

Trump to pripísal chabým mobilným službám mexického prezidenta v horskej oblasti.