Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Záchranná služba: Pri útokoch boli v pásme Gazy zničené stovky budov

Dym stúpa po izraelských leteckých útokoch na severe pásma Gazy 27. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa izraelskej armády Hamas pri spomínanom útoku zajal aj 229 ľudí a odvliekol ich ako rukojemníkov do pásma Gazy.

Gaza 28. októbra (TASR) - Izraelské vzdušné útoky zničili v noci na sobotu stovky budov v pásme Gazy, oznámil úrad civilnej ochrany na tomto palestínskom území ovládanom militantným hnutím Hamas. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Stovky budov a domov boli úplne zničené a tisíce ďalších domov boli poškodené," uviedol hovorca civilnej ochrany v pásme Gazy Mahmúd Bassál.

Intenzívne izraelské bombardovanie "zmenilo podobu" krajiny na severe pásma Gazy, dodal hovorca pre AFP.

Svedkovia povedali, že väčšina bombardovania sa sústreďovala na okolie dvoch nemocníc, aš-Šifá a takzvanej Indonézskej nemocnice, ktoré sa nachádzajú v okrese Džabálíjá na severe palestínskej enklávy.

Útoky zanechali na uliciach obrovské krátery a zrovnali so zemou mnoho budov v tejto oblasti.

Len niekoľko hodín pred tým, ako Izrael v piatok zintenzívnil bombardovanie, hovorca armády Daniel Hagari obvinil bojovníkov z Hamasu, že vojnu proti Izraelu vedú z nemocníc v Gaze a využívajú civilistov ako "ľudské štíty".

Ničivý konflikt vypukol po tom, čo militanti z Hamasu podnikli 7. októbra prekvapivý cezhraničný útok na Izrael a zabili 1400 ľudí, z nich mnoho bolo civilistov, ako uviedli izraelskí predstavitelia.

Podľa izraelskej armády Hamas pri spomínanom útoku zajal aj 229 ľudí a odvliekol ich ako rukojemníkov do pásma Gazy.

Pri odvetných izraelských útokoch bolo v pásme Gazy zabitých vyše 7300 ľudí vrátane približne 3000 detí, oznámilo ministerstvo zdravotníctva tohto palestínskeho územia.