Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Začiatok akademického roka v Izraeli opäť odložili

Ilustračné foto Foto: TASR

Začiatok zimného semestra, plánovaný na 15. októbra, bol pritom už raz posunutý - na 5. novembra.

Jeruzalem 24. októbra (TASR) - Začiatok akademického roka na vysokých školách bol v Izraeli odložený minimálne do začiatku decembra, informoval v utorok spravodajský web Ynetnews s tým, že sa na tom dohodli rektori tamojších vysokých škôl.

Začiatok zimného semestra, plánovaný na 15. októbra, bol pritom už raz posunutý - na 5. novembra.

Dôvodom odkladu začiatku vyučovania na vysokých školách v Izraeli je vojnový stav vyhlásený po útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a skutočnosť, že veľa študentov a učiteľov bolo preto povolaných do armády.

Podľa denníka The Times of Israel (TOI) po vpáde Hamasu na územie Izraela bolo do izraelskej armády povolaných 360.000 záložníkov. Medzi tými, ktorí momentálne slúžia v armáde, je asi 30 percent všetkých vysokoškolských študentov v Izraeli, dodal TOI.

Rektori vysokých škôl ozrejmili, že zimný semester sa začne, keď armáda začne uvoľňovať osoby povolané ako zálohy, ale nie skôr ako 3. decembra.

Pred samotným začatím výučby budú mať študenti i vyučujúci dva týždne na to, aby sa pripravili na návrat k rutine - k štúdiu či akademickej dráhe.

Rektori predpokladajú, že letný semester bude dlhší a bude pokračovať aj počas letných mesiacov, avšak rozhodnutie o tom bude v rukách jednotlivých škôl.

Univerzity so zahraničnými študijnými programami majú možnosť začať akademický rok aj skôr s využitím dištančného vzdelávania. Aj toto rozhodnutie však jednotlivé školy budú prijímať individuálne - podľa situácie a okolností, uzavrel TOI.