Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Začína sa diskusia o ďalšej podobe eurozóny

Prezident Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, archívne foto Foto: TASR/AP

Na štvrtkovom (12.2.) summite Európskej únie (EÚ) v Bruseli okrem iných tém začala aj diskusia o budúcej podobe eurozóny.

Bratislava/Brusel 13. februára (TASR) - Na štvrtkovom (12.2.) summite Európskej únie (EÚ) v Bruseli okrem iných tém začala aj diskusia o budúcej podobe eurozóny. Predseda Európskej komisie (EK) Jean Claude Juncker na ňom predstavil dokument Analytická správa o Hospodárskej a menovej únii (HMÚ), na ktorom sa podieľali aj predseda Európskej rady Donald Tusk, prezident Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem a prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

Ako konštatuje portál euractiv.sk, predložená analýza pomenúva príčiny krízy, súčasný stav aj kroky, ktoré už EÚ v oblasti stabilizácie eurozóny urobila. Podľa Junckera sa eurozóna nespamätala z krízy tak dobre ako USA, keďže nedokončená menová únia sa ekonomickému poklesu prispôsobuje omnoho pomalšie. Najzaujímavejšia je výhľadová časť dokumentu, ktorá naznačuje, akým smerom sa budú uberať ďalšie úvahy.

Jej text zatiaľ nežiada pre eurozónu nové inštitúcie alebo samostatný rozpočet, formuluje však viacero otázok, ktoré idú týmto smerom. "Do akej miery sa môže HMÚ spoliehať na silné pravidlá a do akej miery sú potrebné aj silné inštitúcie?" pýta sa napríklad Juncker.

Dokument má pripraviť pôdu pre diskusiu a je prvým krokom k novej verzii správy štyroch prezidentov EK, Európskej rady, Euroskupiny a ECB, ktorej predstavenie sa očakáva v júni 2015, pripomína euractiv.sk. Do jej prípravy budú zahrnuté aj členské štáty.

Napriek tomu, že detailnejšia správa sa očakáva až v júni, už úvodný materiál môže podľa portálu zarezonovať pred britskými parlamentnými voľbami naplánovanými na 7. mája. Súčasný premiér David Cameron sľubuje referendum o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ, pokiaľ voľby vyhrá jeho Konzervatívna strana. Cameronov plán zahŕňa "nové usporiadanie vzťahov Británie a Európy", ktoré by pravdepodobne zahŕňalo aj zmenu zmlúv.