Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Mníchovská bezpečnostná konferencia: Zo seminára vzišla globálna akcia

Na snímke zľava predseda Mníchovskej bezpečnostnej konferencie Wolfgang Ischinger, nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová a zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates počas tlačovej konferencie pred začiatkom 53. ročníka Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC) v nemeckom Mníchove 17. februára 2017. Foto: TASR/AP

Na už 53. ročník MSC pricestuje podľa očakávania vyše 500 politikov, podnikateľov, zástupcov vedeckej komunity a ľudskoprávnych organizácií z celého sveta.

Mníchov 17. februára (TASR) - Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu založil v roku 1963 Ewald von Kleist, člen skupiny dôstojníkov, ktorí sa v roku 1944 zúčastnili na neúspešnom atentáte na vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera. Obranný seminár, ako bola akcia známa, mal poskytnúť vojenským expertom a politikom príležitosť na diskusie o záležitostiach týkajúcich sa vojenstva a obrany.

Z málo známeho každoročného stretnutia stratégov studenej vojny vznikla koncom 80. rokov kľúčová akcia medzinárodných vojenských expertov a politikov.

Po skončení studenej vojny ju premenovali na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu a stala sa významnou platformou pre vzťahy medzi Ruskom a Západom.

Koncom 90. rokov prevzal od von Kleista úlohu hlavného organizátora Horst Teltschik, bývalý zahraničnopolitický poradca nemeckého kancelára Helmuta Kohla a stúpenec zbližovania s Moskvou. Konferenciu viedol do roku 2008.

Mníchovskú konferenciu financuje nemecká vláda, ale organizuje ju súkromný výbor v súčasnosti pod vedením Wolfganga Ischingera, bývalého kariérneho diplomata a nemeckého veľvyslanca v USA.

Jeden z najvýznamnejších okamihov konferencie nastal v roku 2007, keď na nej ruský prezident Vladimir Putin vystúpil s ostrou kritikou americkej zahraničnej politiky.

Analytici hovoria, že prednosťou konferencie je jej otvorenosť, ktorá umožňuje účastníkom slobodnú výmenu názorov bez ohľadu na politický program.

Kritici označujú podujatie, ktoré sa koná každoročne vo februári v luxusnom mníchovskom hoteli, za globálne stretnutie militaristov.

Protesty proti jej konaniu pravidelne vyúsťujú do násilných zrážok s políciou. Ľavicová aliancia plánuje usporiadať v sobotu v Mníchove demonštráciu, na ktorej chce protestovať proti NATO a militarizácii zahraničnej politiky Nemecka.