Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zadržali blízkeho spolupracovníka opozičného vodcu Guaidóa

Ilustračné foto. Foto: TASR

Právnik Roberto Marrero je šéfom kancelárie Juana Guaidóa, ktorý je predsedom opozíciou kontrolovaného venezuelského parlamentu, Národného zhromaždenia.

Caracas 21. marca (TASR) - Venezuelská tajná služba zadržala v noci na štvrtok Roberta Marreru, blízkeho spolupracovníka opozičného vodcu Juana Guaidóa. Príslušníci tajnej služby u neho vykonali aj domovú prehliadku, rovnako ako u opozičného poslanca Sergia Vergaru, informovala agentúra AP.

Právnik Roberto Marrero je šéfom kancelárie Juana Guaidóa, ktorý je predsedom opozíciou kontrolovaného venezuelského parlamentu, Národného zhromaždenia.

"Nevieme, kde sa (Marrero) nachádza. Mali by ho okamžite prepustiť," napísal Guaidó na Twitteri. K razii, ktorú v Marrerovom dome v Caracase vykonali agenti tajnej služby SEBIN, podľa neho došlo okolo 02.00 h miestneho času (07.00 SEČ), uviedla agentúra AFP.

Sergio Vergara na Twitteri uviedol, že agenti tajnej služby narušili jeho poslaneckú imunitu, keď vnikli do jeho domu a namierili naňho zbrane.

Marrero i Vergara sprevádzali Guaidóa na jeho nedávnej ceste po latinskoamerických krajinách. Počas nej sa snažil získať podporu pre svoju kampaň zameranú na vytvorenie dočasnej vlády a zvrhnutie socialistického prezidenta Nicolása Madura, ktorého považuje za nelegitímne zvoleného.

Samozvaného dočasného prezidenta Juana Guaidóa uznalo už takmer 50 krajín vrátane Spojených štátov. Washington už pred časom varoval Madura, aby sa nepokúsil zatknúť Guaidóa alebo jeho spolupracovníkov.

Marrerovo prepustenie okamžite požadoval šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.