Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Zadržali bývalého veliteľa doneckých separatistov Girkina

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zatkli ho na základe podnetu bývalého žoldniera z Vagnerovej skupiny, ktorá bojovala na Ukrajine po boku ruskej armády, píše DPA.

Moskva 21. júla (TASR) - Ruskí vyšetrovatelia v piatok zadržali niekdajšieho veliteľa proruských separatistov v Donbase a zároveň bývalého príslušníka Federálnej služby bezpečnosti (FSB) Igora Girkina. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

Zadržanie Girkina potvrdila jeho manželka Miroslava Reginská. V aplikácii Telegram uviedla, že jej manžel je obvinený z extrémizmu a nevie, kde sa v súčasnosti nachádza.

Nacionalisticky ladený Girkin počas predchádzajúcich mesiacov tohto roka oznámil, že vstupuje do politiky a vo zvýšenej miere kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina, píše Reuters. Vedenie armády v Moskve vinil z neschopnosti a korupcie, dodáva DPA. Tiež žiadal tvrdší postup na Ukrajine.

Zatkli ho na základe podnetu bývalého žoldniera z Vagnerovej skupiny, ktorá bojovala na Ukrajine po boku ruskej armády, píše DPA. Medzi Girkinom a šéfom vagnerovcov Jevgenijom Prigožinom vládli dlhodobé animozity a Girkin po neúspešnom pokuse vagnerovcov o vzburu obvinil Prigožina s vlastizrady.

Girkin, známy aj pod menom Igor Strelkov, pomohol Rusku anektovať v roku 2014 polostrov Krym a neskôr pôsobil ako veliteľ ozbrojených síl Doneckej ľudovej republiky.

Súd v Holandsku ho vlani v novembri v neprítomnosti odsúdil na doživotie za zostrelenie civilného letu MH17 nad východnou Ukrajinou 17. júla 2014, pri ktorom zahynulo 298 ľudí. Rusko opakovane popiera zodpovednosť za tento zločin a verdikt voči Girkinovi odmietlo.