Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zadržali ďalších 61 vojakov kvôli prevratu v Turecku z roku 2016

Na archívnej snímke turecký duchovný Fethullah Gülen. Foto: TASR/AP

Až 18 zo 61 príslušníkov tureckých ozbrojených síl, ktorí sa údajne podieľali na organizácii puču, je stále v aktívnej službe.

Istanbul 24. septembra (TASR) - Turecké úrady nariadili v súvislosti s neúspešným pokusom o štátny prevrat v roku 2016 zatknutie 61 príslušníkov armády a vojenského námorníctva. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Až 18 zo 61 príslušníkov tureckých ozbrojených síl, ktorí sa údajne podieľali na organizácii puču, je stále v aktívnej službe. Všetci majú byť napojení na hnutie duchovného Fetullaha Gülena žijúceho v USA, ktorého turecká vláda pokladá za hlavného koordinátora prevratu, čo Gülen odmieta.

Turecká polícia tiež zadržala v meste Istanbul 21 ľudí, ktorí sú podozriví z používania zakódovanej aplikácie na výmenu správ a multimediálnych súborov. Tú údajne využívajú Gülenovi stúpenci. Väčšina z tejto skupiny zadržaných sú bývalí učitelia.

Od neúspešného pokusu o vojenský prevrat z 15. júla 2016 zatkli v Turecku viac ako 77.000 osôb vrátane novinárov, opozičných politikov a ľudskoprávnych aktivistov.

Vymenené tiež bolo množstvo starostov a primátorov a uzavretých viacero mediálnych domov. Podľa odhadov OSN od neúspešného prevratu turecké úrady prepustili už približne 160.000 štátnych zamestnancov.