Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zadržali mužov podozrivých z obstarania zbraní pre teroristov v Paríži

Parížsky klub Bataclan. Foto: TASR/AP

Pri koordinovaných útokoch na parížsky hudobný klub Bataclan a iné parížske lokality zahynulo 13. novembra 2015 celkovo 130 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.

Haag 15. marca (TASR) - Holandská polícia zadržala v metropole Amsterdam dvoch mužov podozrivých z účasti na vyzbrojení džihádistov, ktorí v novembri 2015 vo francúzskej metropole Paríž zavraždili 130 ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"V súvislosti so zisťovaním pôvodu zbraní použitých teroristami z Islamského štátu v Paríži v roku 2015 zadržala polícia v utorok v Amsterdame dvoch mužov," uvádza sa vo vyhlásení holandskej polície.

Obaja muži vo veku 29 a 31 rokov "sú podozriví, že sa nejakým spôsobom podieľali na dodávke zbraní", ktorými bol 13. novembra 2015 uskutočnený najhorší teroristický útok v dejinách Francúzska. Útočníci pri ňom použili automatické zbrane vrátane AK-47 a výbušniny.

"Niektorí členovia istej džihádistickej bunky pravdepodobne boli v roku 2015 v Holandsku, kde si tie zbrane vyzdvihli," uvádza sa vo vyhlásení holandskej prokuratúry.

Pri koordinovaných útokoch na parížsky hudobný klub Bataclan a iné parížske lokality zahynulo 13. novembra 2015 celkovo 130 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, ktorá vtedy ovládala rozsiahle územia v Iraku a Sýrii.