Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zadržali Rusa hľadaného pre podozrenie z prania peňazí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odhaduje sa, že zadržaný muž, ktorého totožnosť oficiálne nezverejnili, prepral od roku 2011 prostredníctvom bitcoinových transakcií prostriedky v hodnote najmenej štyri miliardy amerických dolárov.


Solún 26. júla (TASR) - Polícia na severe Grécka zadržala v utorok ráno 38-ročného Rusa hľadaného americkými orgánmi pre podozrenie z riadenia operácie na prepieranie špinavých peňazí prostredníctvom transakcií vo virtuálnej mene bitcoin. Prokuratúra v meste Solún dnes nariadila jeho ponechanie vo väzbe, kým nebude posúdená žiadosť o vydanie do Spojených štátov.

Odhaduje sa, že zadržaný muž, ktorého totožnosť oficiálne nezverejnili, prepral od roku 2011 prostredníctvom bitcoinových transakcií prostriedky v hodnote najmenej štyri miliardy amerických dolárov. Skupina, ktorú údajne riadil, podľa policajného vyhlásenia vlastní a prevádzkuje "jednu z najväčších kyberzločineckých webových stránok na svete".

Nemenovaný predstaviteľ gréckej polície s odvolaním sa na amerických kolegov uviedol, že uvedená stránka slúžila na prepieranie výnosov z počítačového pirátstva, pašovania drog či daňových únikov. Samotný Rus však popiera akékoľvek zapojenie do tejto operácie.

Pri utorňajšom zásahu, uskutočnenom v spolupráci s americkými orgánmi, polícia zaistila mobilné telefóny, laptopy a tablety, ktoré našla v hotelovej izbe zadržaného.