Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Singapur zadržal tínedžera, ktorý plánoval útoky na mešity

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Etnický Ind kresťanského vyznania bol podľa vyšetrovateľov motivovaný nenávisťou voči islamu a fascinovaný násilím. 

Singapur 27. januára (TASR) - Úrady v Singapure v zadržali 16-ročného študenta, ktorý pripravoval "teroristické útoky" na mešity. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Podľa singapurského ministerstva vnútornej bezpečnosti sa miestny zradikalizovaný tínedžer inšpiroval austrálskym ozbrojencom, ktorý v roku 2019 zabil na Novom Zélande v dvoch mešitách 51 veriacich.

Etnický Ind kresťanského vyznania bol podľa vyšetrovateľov motivovaný nenávisťou voči islamu a fascinovaný násilím. Mal v úmysle zaútočiť mačetou na dve miestne mešity a celú akciu si detailne naplánoval.

Tínedžera zadržali v decembri a je zatiaľ najmladším podozrivým, v ktorého prípade sa uplatnil zákon o vnútornej bezpečnosti.

Vyšetrovaním sa zistilo, že mladík nemal komplicov; 15. marca, v deň druhého výročia útoku v Christchurch, chcel zaútočiť na dve mešity v blízkosti svojho bydliska. Svoj čin plánoval vysielať naživo na internete.

Pripravil si dve vyhlásenia, ktoré chcel zverejniť tesne pred útokom. Jedno označovalo jeho plánované útoky za akt pomsty a vyhlásenia vojny proti islamu. Ďalšie vyhlásenie bolo podobné manifestu, ktorý napísal ozbrojenec z mesta Christchurch, ktorého zadržaný tínedžer označoval za "svätého".                   

Mladík pôvodne skúmal rôzne možnosti získania strelnej zbrane online, výroby bomby a použitia benzínu. Neskôr sa rozhodol použiť mačetu a zisťoval, ako preseknúť hlavné tepny obetí.   

Počas plánovaného útoku bol pripravený zomrieť. Jeho príbuzní a blízki nemali ani tušenia o jeho plánoch a nenávisti k islamu. Ide o prvý prípad zadržania protimoslimsky zameraného extrémistu v Singapure.  

Podľa singapurských úradov nebude voči tínedžerovi vznesené obvienenie, lebo je neplnoletý a zamýšľaný útok nespáchal. Bude však musieť podstúpiť rehabilitačný proces zahŕňajúci náboženské, psychologické a sociálne poradenstvo.