Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zadržali tretieho podozrivého v kauze bytové laboratórium

Na snímke, ktorú na Facebooku zverejnili Le Parisien snímka zo zásahu v Val-de-Marne. Foto: Facebook - Le Parisien

V spojitosti s prípadom sú už od stredy vo vyšetrovacej väzbe dvaja muži vo veku 36 a 47 rokov, ktorých polícia zadržala v obci Kremlin-Bicetre, susediacej s lokalitou Villejuif.

Paríž 7. septembra (TASR/Teraz.sk) - Francúzska polícia zadržala v noci nadnes tretiu osobu podozrivú v súvislosti so stredajším odhalením laboratória na výrobu trhavín v meste Villejuif v departemente Val-de-Marne, ktorý sa nachádza v metropolitnej oblasti Paríža. S odvolaním sa na justičné zdroje o tom dnes informoval spravodajský portál France Info.

V spojitosti s prípadom sú už od stredy vo vyšetrovacej väzbe dvaja muži vo veku 36 a 47 rokov, ktorých polícia zadržala v obci Kremlin-Bicetre, susediacej s lokalitou Villejuif.

Ako dodal portál France Info, polícia v prehľadávanom byte vo Villejuife našla 100 gramov po domácky vyrobenej výbušniny TATP (peroxidu acetónu), pripravenej na použitie, ako aj materiál vhodný na výrobu listových bômb a rôzne chemikálie. Výbušninu TATP, známu aj pod názvom Diablova matka, pri niektorých svojich útokov použili atentátnici napojení na džihádistickú organizáciu Islamský štát (IS).

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb pre France Info uviedol, že dvojica v stredu zadržaných mužov nebola polícii známa. Podľa jeho slov muži mali v úmysle "vyhadzovať do vzduchu pokladne bánk". Dodal, že zadržaní muži odmietajú, že by boli mali v pláne páchať teroristické útoky. Minister však povedal, že "istý počet kontaktov a telefonátov ich prepája s cudzinou, s iracko-sýrskou scénou".

Francúzsky denník Le Monde dnes napísal, že laboratórium na výrobu výbušnín sa podarilo odhaliť len šťastnou náhodou - vďaka úniku vody v byte, kvôli ktorému správca domu zavolal inštalatéra. Ten počas opravy zbadal za oknom bytu podozrivé zariadenie a upozornil na to najbližší policajný komisariát. Minister Collomb prostredníctvom komuniké označil tohto muža za uvedomelého občana.

Pre podozrenie z vytvorenia teroristického zoskupenia, prechovávania, prepravy a výroby výbušných látok prípad vyšetruje protiteroristická sekcia parížskej prokuratúry.