Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zadržali veliteľa militantov, ktorí sa priznali k vražde novinára

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hornera zastrelili z bezprostrednej blízkosti príslušníci Fidáí maház vlani v marci, keď robil rozhovory v diplomatickej štvrti Kábulu.

Kábul 28. januára (TASR) - Afganské bezpečnostné zložky zadržali veliteľa militantnej organizácie Fidáí maház, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za vraždu redaktora švédskeho rozhlasu v Afganistane Nilsa Hornera v marci minulého roka. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

"Núrulláh Farúkí, veliteľa (organizácie) Fidáí maház (Front obete), ktorá plánovala teroristické útoky v Kábule, bol zatknutý," uviedol hovorca Národného riaditeľstva pre bezpečnosť (NDS). V čase zatknutia mal Farúkí pri sebe dve pištole, časovanú bombu a tlmiče.

Hornera zastrelili z bezprostrednej blízkosti príslušníci Fidáí maház vlani v marci, keď robil rozhovory v diplomatickej štvrti Kábulu. Horner, ktorý mal aj britské občianstvo, pracoval ako spravodajca švédskeho rozhlasu od roku 2001. Pokrýval Áziu a Blízky východ.

V roku 2013 sa relatívne neznáma organizácia Fidáí maház podieľala aj na atentáte na guvernéra provincie Lógar Arsalláha Džamála, ktorého zabil výbuch bomby v mešite, keď prednášal príhovor pri príležitosti moslimského sviatku obetovania íd al-adhá.