Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Zadržaný komorník nemá poslúžiť ako obetný baránok, tvrdí Lombardi

Potvrdil to dnes vatikánsky hovorca Federico Lombardi, ktorý zároveň dôrazne poprel špekulácie o tom, že by zadržaný mal Svätej stolici poslúžiť ako "obetný baránok".

Vatikán 11. júna (TASR) - Uväznený pápežov komorník Paolo Gabriele (46) zostáva jediným podozrivým v kauze úniku dôverných vatikánskych materiálov. Potvrdil to dnes vatikánsky hovorca Federico Lombardi, ktorý zároveň dôrazne poprel špekulácie o tom, že by zadržaný mal Svätej stolici poslúžiť ako "obetný baránok". Takáto úvaha nemá s realitou nič spoločného, zdôraznil.

Hovorca sa ohradil voči špekuláciám, v zmysle ktorých by sa vyšetrovanie prípadu malo dotýkať aj dvoch kardinálov, štyroch-piatich laikov a jedného novinára. To nie je pravda, konštatoval a apeloval na médiá, aby boli pri podobných úvahách opatrné.

Gabrieleho, ktorý má dvojité vatikánske a talianske štátne občianstvo, zadržali 23. mája. Oficiálne vyšetrovanie pápežovho majordóma, ktorému v prípade potvrdenia viny hrozí osemročný trest väzenia, sa začalo pred týždňom. Uväznený komorník avizoval pripravenosť spolupracovať s vatikánskou justíciou, čo by mu ponechalo nádej na neskoršie omilostenie pápežom.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi Benedikt XVI. vyzval dnes svojich spolupracovníkov na vernosť. Pred pedagógmi a absolventmi vatikánskej diplomatickej akadémie konštatoval, že medzi pápežom a jeho priamymi spolupracovníkmi je celkom osobité spojenie, ktoré charakterizuje veľká zodpovednosť. Nejde o slepú oddanosť, ale o osobné spojenie medzi spolupracovníkmi kúrie a pápežom, dodal.