Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Aktivistom poľskej menšiny v Bielorusku hrozia vysoké tresty väzenia

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Poľské úrady považujú obvinenia za ničím nepodložené, informovala v piatok agentúra DPA.

Varšava 2. apríla (TASR) - Najmenej štyrom zadržaným príslušníkom poľskej menšiny v Bielorusku hrozia dlhoročné tresty väzenia po tom, ako boli obvinení z podnecovania etnickej nenávisti. Poľské úrady považujú tieto obvinenia za ničím nepodložené, informovala v piatok agentúra DPA.

Príslušné orgány v Bielorusku v piatok vzniesli obvinenia voči Andželike Borysovej, ktorá je predsedníčkou Zväzu Poliakov v Bielorusku (ZPB) a proti Irene Biernackej, ktorá vedie pobočku ZPB v meste Lida, uviedla DPA s odvolaním sa na v poľštine vychádzajúci web Znadniemna.pl, ktorý citoval vyjadrenia príbuzných oboch zadržaných žien.

Podobné obvinenia boli vo štvrtok vznesené voči Borysovej zástupcovi Andrzejovi Poczobutovi a Marii Tiszkowskej, ktorá tiež pôsobí v ZPB.

Bieloruská prokuratúra považuje aktivity členov ZPB za pokus o "rehabilitáciu nacizmu", čo je trestný čin, ktorý sa v Bielorusku trestá väzením do 12 rokov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Poľská tlačová agentúra PAP informovala, že rovnakým obvineniam v Bielorusku čelí aj iná poľská aktivistka, Anna Paniszewska z Brestu.

Portál Znadniemna.pl informoval aj o iných formách perzekúcie poľskej menšiny, napr. aj o protipoľskej propagande v štátnych médiách a o kontrolách v poľských jazykových a kultúrnych centrách, ktoré vykonávajú úradníci bieloruskej prokuratúry.

Poczobut pred svojím uväznením koncom marca uviedol, že zásah proti poľskej menšine v Bielorusku je pokusom bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka o odvedenie pozornosti občanov od pretrvávajúcich politických a ekonomických problémov krajiny.

Bielorusko je zmieta vo vnútropolitickej kríze od prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta minulého roku a ktoré bieloruská opozícia i Západ považujú za zmanipulované - oficiálne ich však vyhral Lukašenko.
Na archívnej snímke žena zakrytá starou bieloruskou vlajkou počas opozičného zhromaždenia dôchodcov na protest proti výsledkom augustových prezidentských volieb v Minsku 16. novembra 2020.
Foto: TASR/AP

Po Lukašenkovom vyhlásení za víťaza volieb v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch a viac ako 30.000 zadržaných. Z financovania a podpory týchto protestov Lukašenko obvinil aj Poľsko.

Po zadržaní aktivistov ZPB, ku ktorému došlo koncom marca, predstavitelia Poľska, EÚ i USA odsúdili perzekúcie proti príslušníkom poľskej menšiny v Bielorusku a žiadali prepustenie zadržaných.

Všetci väznení aktivisti poľskej menšiny boli v stredu obhajcami ľudských práv uznaní za politických väzňov. V Bielorusku ich v súčasnosti evidujú celkovo 323 a ich počet neustále rastie v dôsledku represií po protestoch proti výsledkom prezidentských volieb.

ZPB je najväčšia poľská menšinová organizácia v Bielorusku. V roku 2005 mu úrady v Minsku zrušili registráciu. ZPB sa v Bielorusku venuje výučbe poľského jazyka, zachovávaniu tradícií poľskej menšiny a udržiava pamätné miesta spojené so životom Poliakov v Bielorusku.