Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zadržiavaný Fajád by mal byť čoskoro v lietadle smerujúcom do Libanonu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pol roka po zmiznutí pätice v Libanone dorazil na niekoľko adries v Prahe anonymný e-mail.

Praha 2. februára (TASR) - Prepustenie pätice českých občanov unesených vlani v júli v Libanone je skutočne akýmsi diplomatickým obchodom v podobe ich výmeny za údajného pracovníka libanonských tajných služieb Alího Fajáda, zadržaného v ČR pre podozrenie z ilegálneho obchodovania so zbraňami a podpory terorizmu.

Denníku Právo tieto informácie, ktoré sa objavujú aj v libanonských médiách, potvrdili dva na sebe nezávislé české zdroje oboznámené s aktuálnym dianím.

"Je to otázka rádovo hodín, keď bude lietadlo s Fajádom vo vzduchu smerom do Libanonu. Nesmie sa to síce nazývať výmenou, ale áno, dohoda je taká, že za prepustenie Čechov Fajád nebude vydaný do USA (tak ako o tom rozhodol už pražský súd) a dôjde k jeho deportácii do vlasti," uviedol pre Právo nemenovaný zdroj z českej bezpečnostnej komunity. Rokovania medzi oboma krajinami prebiehali podľa jeho slov ostatné dva-tri mesiace a všetko sa doladilo v uplynulých dvoch týždňoch.

Informácie rovnakého denníka naznačujú, že kvôli unesenej pätici piatich českých občanov sa 22. januára uskutočnilo mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady štátu.

"Dôvodom bola skutočnosť, že v tej záležitosti nastal prielom a dojednávali sa podrobnosti s tým, že by k prepusteniu mohlo dôjsť na konci januára alebo na začiatku februára," uviedol zdroj denníka.

Napriek úspešnosti rokovaní komplikuje priebeh rozuzlenia prípadu v ostatných hodinách nie bezvýznamná komplikácia, píše internetový server Novinky.cz.

Spoločne s Fajádom, o ktorého vydanie žiadajú USA, sú totiž v ČR za mrežami aj ďalší dvaja cudzinci, Faouzi Jaber a Chalíd El Marabí.

"A jeden z nich nechce byť deportovaný (do Libanonu) spoločne s Fajádom, pretože je spolupracovníkom iného štátu. Takže je to teraz veľký diplomatický problém," naznačil pre Právo dôveryhodný zdroj.

Pražský mestský súd už vydanie trojice spomínaných mužov povolil, následne to potvrdil aj pražský vrchný súd, takže konečné rozhodnutie je teraz na ministrovi spravodlivosti ČR Robertovi Pelikánovi. Ten už skôr pripustil možnosť Fajádovho prepustenia, pretože podľa vlastných slov odmieta mať na rukách krv unesených krajanov.

Päticu občanov ČR, ktorá zmizla v Libanone v údolí Bikáa pri sýrskych hraniciach, tvorili Fajádov právnik Jan Švarc, organizátor ich cesty do Libanonu, príslušník českých bezpečnostných zložiek Martin Psík, ktorý podľa iDNES.cz plnil v Libanone úlohy tajnej služby, reportéri jindřichohradeckej televízie Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, ktorí mali nakrúcať reportáže z utečeneckých táborov za prísľub rozhovoru so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, ako aj ich tlmočník Adam Homsi.

Všetkých našli v pondelok večer živých a v uspokojivom zdravotnom stave. Zatiaľ sú v rukách libanonských orgánov.

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek počas návštevy Ománu akýkoľvek komentár ku kauze odmietol s tým, že ide o vec rezortu spravodlivosti.

Hovorca prezidenta ČR Miloša Zemana naznačil, že hlava štátu bola informovaná o osude unesených s predstihom, nekomentoval však, či by český prezident súhlasil s výmenou za Fajáda, vyplýva z informácií českých elektronických médií.

Pol roka po zmiznutí pätice v Libanone dorazil na niekoľko adries v Prahe anonymný e-mail, ktorý hovoril jasnou rečou: nevydávajte do USA "našich chlapcov" a "vaši chlapci" budú voľní.

Uvedený e-mail dostali advokáti a niekoľko známych unesenej pätice krátko po tom, čo pražský súd v decembri rozhodol o vydaní Fajáda do USA.