Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Zádušná omša na Pražskom hrade pripomenula obete heydrichiády

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Počas bohoslužby zazneli mená všetkých 294 Čechoslovákov zavraždených v koncentračnom tábore Mauthausen. Za každú obeť sa zapálila sviečka, informuje spravodajská stanica ČT24.

Praha 23. októbra (TASR) - V pražskej Katedrále sv. Víta sa v sobotu konala zádušná omša za obete heydrichiády. Omša na konci októbra tradične pripomína 294 Čechoslovákov, ktorých zavraždili nacisti. Omšu celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner a prehovoril aj kardinál Dominik Duka, jeho predchodca.

Zádušná omša uctievajúca pamiatku obetí československých vlastencov, priaznivcov, rodinných príslušníkov i parašutistov z niekoľkých výsadkov sa v katedrále konala už po dvanásty raz.

Počas bohoslužby zazneli mená všetkých 294 Čechoslovákov zavraždených v koncentračnom tábore Mauthausen. Za každú obeť sa zapálila sviečka, informuje spravodajská stanica ČT24.

Od atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha tento rok uplynulo 80 rokov.

Atentát na Heydricha vykonali 27. mája 1942 výsadkári Jozef Gabčík a Jan Kubiš v pražskej štvrti Kobylisy. Heydrich na následky zranení zomrel 4. júna 1942 v nemocnici Bulovka.

Nasledovala krutá odplata nacistov. Po rozsiahlom pátraní sa Nemcom vďaka zrade podarilo nájsť úkryt atentátnikov v krypte pražského pravoslávneho Chrámu sv. Cyrila a Metoda, kde Gabčík s Kubišom a piatimi ďalšími výsadkármi po urputnom boji padli. Niektorí v prestrelke, iní si zvolili dobrovoľnú smrť.

Ako odvetu za atentát zavraždili nacisti niekoľko tisíc ľudí a zrovnali so zemou české dediny Lidice a Ležáky.

Najväčšia poprava podporovateľov a príbuzných parašutistov, ktorí atentát vykonali, sa konala v Mauthausene 24. októbra 1942. Zomrelo pri nej 135 žien a 127 mužov. Ďalšie popravy nasledovali 25. januára 1943 a 3. februára 1944.