Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zajd: Prenasledovanie Rohingov môže ohroziť regionálnu bezpečnosť

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn zopakoval, že pre násilnosti na západe Mjanmarska utieklo od konca augusta do susedného Bangladéša už takmer 700.000 Rohingov.

Jakarta 5. februára (TASR) - Prenasledovanie moslimov z etnika Rohingov v Mjanmarsku môže prerásť do regionálneho konfliktu, varoval v pondelok v Indonézii vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Vo svojom prejave na indonézskom ministerstve zahraničných vecí v rámci konferencie venovanej ľudských právam komisár zopakoval, že násilnosti, pre ktoré z Jakchainského štátu na západe Mjanmarska utieklo od konca augusta do susedného Bangladéša už takmer 700.000 Rohingov, majú prvky genocídy a etnických čistiek.

"Mjanmarsko čelí veľmi vážnej kríze, ktorá môže mať potenciálny dopad na bezpečnosť v regióne," upozornil komisár.

"Niekedy sa zvykne hovoriť, že dnešné porušovanie ľudských práv sa zajtra stane konfliktom," povedal. "Ak rohinskú krízu vyvolal rozsiahlejší konflikt založený na náboženských identitách, následné spory by mohli byť príčinou obrovských nepokojov."

Zajd Husajn zároveň zdôraznil, že násilie, ktoré vyvolalo utečeneckú krízu, bolo vyvrcholením piatich desaťročí diskriminácie a násilia páchaných na Rohingoch.

Agentúra AP pripomína, mjanmarská vláda obvinenia z brutality popiera a trvá na tom, že Rohingovia sú v krajine nelegálnymi imigrantmi.

Komisár taktiež vyjadril znepokojenie nad úpadkom demokracie v Ázii, napriek tomu, že krajiny tohto regiónu sa stávajú bohatšími.

Pod zámienkou ochrany verejnej bezpečnosti viaceré vlády obmedzujú slobodu prejavu a útočia na nezávislosť súdneho systému a tlače, dodal Zajd Husajn.

Vysoký komisár OSN je na trojdňovej návšteve Indonézie. Očakáva sa, že sa bude venovať prípadom porušovania ľudských práv v krajine vrátane prenasledovania náboženských menšín, ľudí z LGBT komunity a domorodých Papuáncov.