Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

F. Zakaria: Trump zjednocuje Európu a USA robí irelevantnými

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Novinár spomenul príhodu z minulého týždňa, keď v Londýne stretol muža pôvodom z Nigérie. Ten podľa neho výstižne vyjadril to, ako na Spojené štáty v súčasnosti reaguje väčšina sveta.

Washington 31. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump dokázal urobiť niečo, čo sa nepodarilo ani ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi – zjednotil Európu. Myslí si to uznávaný americký novinár Fareed Zakaria, ktorý svoje názory vyjadril vo štvrtok vo svojom komentári pre denník Washington Post a v nedeľu vo svojej pravidelnej relácii na obrazovkách spravodajskej televízie CNN.

"Kým kontinent čelí výzvam typu Trump, brexit a populizmus, stáva sa zvláštna vec," uviedol Zakaria s tým, že rastie podpora Európy medzi jej obyvateľmi a vývoj smeruje k hlbšej európskej integrácii.

"Keď bude Trumpova administratíva postupovať tak, ako sľúbila a zavedie pretekcionistické opatrenia voči Európe, kontinent z toho vzíde len silnejší. Pod spoločným vedením Merkelovej a nového francúzskeho prezidenta Emmanula Macrona zavedie Európa aktívnejšiu zahraničnú politiku. Jej ekonomika sa znovu naštartovala a teraz rastie tak rýchlo ako americká," myslí si Zakaria.

Novinár spomenul príhodu z minulého týždňa, keď v Londýne stretol muža pôvodom z Nigérie. Ten podľa neho výstižne vyjadril to, ako na Spojené štáty v súčasnosti reaguje väčšina sveta.

"Vaša krajina sa zbláznila," povedal s hnevom a pobavením zároveň. "Ja som z Afriky, ja poznám šialenstvo, ale nikdy som si nemyslel, že toto niekedy uvidím v Amerike," povedal muž Zakariovi.

Novinár zdôrazňuje, že svet si už v minulosti prešiel obdobiami antiamerikanizmu, ale to súčasné je veľmi odlišné.

"Po prvé, je tu totálny šok z toho, čo sa deje – bizarná kandidatúra Donalda Trumpa, po ktorej teraz nasleduje načisto chaotické "prezidentovanie"," uviedol Zakaria.

Zakaria takisto poukázal na výrazný pokles popularity nielen amerického prezidenta, ale aj Spojených štátov ako krajiny.

Novinár citoval nedávne výsledky prieskumu inštitútu Pew o vnímaní Spojených štátov v 37 krajinách sveta, podľa ktorých vníma USA priaznivo len 49 percent opýtaných. Za čias predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu to bolo 64 percent.

Prudko klesla aj dôvera v prezidenta USA. To, že by v otázke svetových záležitostí urobil tú správnu vec si myslí len 22 percent opýtaných. O Barackovi Obamovi si to myslelo 64 percent.

Lepšie ako Donald Trump sa v prieskume umiestnili aj čínsky prezident Si Ťin-pching (28 percent) a ruský premiér Vladimir Putin (27 percent). Najlepšie obstála nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej vyjadrilo dôveru 42 percent opýtaných.

"Dokonca aj v Spojených štátoch viac opýtaných verí Merkelovej (56 percent) než Trumpovi (46 percent). Toto hovorí veľa o Trumpovi, ale tiež veľa o reputácii Merkelovej a o tom, ako ďaleko sa Nemecko posunulo od roku 1945," uviedol Zakaria, dodávajúc že v dôsledku Trumpovej politiky sa Spojené štáty stávajú irelevantné.

V minulosti podľa neho aj v časoch, keď americká zahraničná politika bola nepopulárna, ľudia vo svete stále verili v Spojené štáty ako také - či už ako v krajinu alebo myšlienku.

"V roku 2008 som napísal knihu o nastupujúcom Post-americkom svete, ktorá bola - tak ako som na jej začiatku spomenul - nie o úpadku Ameriky, ale skôr o vzostupe zvyšku sveta. Uprostred parochializmu, neschopnosti a úplného zmätku Trumpej politiky sa post-americký svet stáva skutočnosťou oveľa rýchlejšie než som to kedykoľvek očakával," uzavrel Zakaria.