Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zákaz homosexuálnych sobášov vo Virgínii je podľa súdu protiústavný

Homosexuálny pár sobáš, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sudkyňa spresnila, že proti vykonaniu rozsudku sa možno odvolať.

Washington 14. februára (TASR) - Zákaz uzatvárania sobášov pre osoby rovnakého pohlavia v americkom štáte Virgínia je protiústavný. Rozhodla o tom vo štvrtok federálna sudkyňa s tým, že nariadenie odopiera homosexuálnym párom základné právo na uzatvorenie manželstva, informovala agentúr Reuters.

Verdikt vyniesla sudkyňa Andrea Wrightová Allenová z okresného súdu v Norfolku v prípade Bostic verzus Rainey, v ktorom sa dva homosexuálne páry snažili o zmenu príslušného zákona platiaceho v štáte Virgínia.

Sudkyňa spresnila, že proti vykonaniu rozsudku sa možno odvolať.

"Súd je nútený konštatovať, že zákon štátu Virgínia o uzatváraní manželstiev protiústavne odopiera homosexuálnym občanom Virgínie základnú slobodu voľby sobášiť sa," uviedla sudkyňa v zdôvodnení verdiktu.

Homosexuálne sobáše povolilo doposiaľ 17 amerických štátov a federálny District of Columbia. Osem štátov legalizovalo manželstvá homosexuálnych párov v roku 2013.

V roku 2006 hlasovalo 57 percent obyvateľov Virgínie za dodatok ústavy zakazujúci homosexuálne sobáše. Prieskum zverejnený v októbri minulého roka Univerzitou Christophera Newporta však ukázal zmenu verejnej mienky: 56 percent potenciálnych voličov sa v ňom vyslovilo proti tomuto zákazu a podporilo ho iba 36 percent.