Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zakladateľ AfD vyzýva umiernených členov na zastavenie extrémistov

Spoluzakladateľ pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Bernd Lucke. Foto: TASR/AP

Lucke opustil AfD ešte v roku 2015, pričom kritizoval xenofóbne prejavy posúvajúce stranu viac doprava. Podľa jeho výzvy by mali umiernení členovia skoncovať s pravicovými extrémistami.

Berlín 12. februára (TASR) — Spoluzakladateľ pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Bernd Lucke vyzval umiernených členov strany, aby zabránili prenikaniu pravicových extrémistov do jej radov, a varoval, že "tí, čo mlčia, nesú svoj podiel viny". Urobil tak v otvorenom liste, z ktorého v utorok citovala agentúra DPA.

Lucke opustil AfD ešte v roku 2015, pričom kritizoval xenofóbne prejavy posúvajúce stranu viac doprava. Podľa jeho výzvy by mali umiernení členovia "skoncovať s pravicovými extrémistami", ktorým predtým dovolili, aby sa v strane "udomácnili".

Lucke spoluzaložil AfD v roku 2013 na antieurópskych myšlienkach. Po otvorení nemeckých hraníc pre státisíce imigrantov v roku 2015 sa však strana začala profilovať ako pravicovejšia, protiprisťahovalecká sila. Lucke musel nakoniec AfD opustiť, keď prehral súboj o pozíciu predsedu s Frauke Petryovou. Tá odišla z AfD po voľbách v roku 2017, v ktorých strana získala prvýkrát zastúpenie v Spolkovom sneme, pričom takisto argumentovala, že sa posunula príliš doprava.

Samotná AfD deklaruje, že v nej nie je miesto pre neonacistov a aktívne sa snaží zbavovať členov, ktorí spochybňujú holokaust či otvorene preberajú nacistický slovník. Ako však upozornil Lucke, pravicovými extrémistami sú nielen popierači holokaustu a tzv. skíni, ale aj Nemci, ktorí "si myslia, že sú lepší ako ľudia cudzieho pôvodu jednoducho preto, že tí druhí nie sú Nemcami".