Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zakladateľ Facebooku Zuckerberg sa stretol s čínskym šéfom propagandy

Mark Zuckerberg Foto: TASR/AP Photo

K stretnutiu došlo v čase, keď sa čínske úrady snažia upevniť si kontrolu nad virtuálnym priestorom.

Peking 20. marca (TASR) - Mark Zuckerberg, zakladateľ a výkonný riaditeľ sociálnej siete Facebook, sa v sobotu stretol s čínskym šéfom propagandy Liou Jün-šanom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

K stretnutiu došlo v čase, keď sa čínske úrady snažia upevniť si kontrolu nad virtuálnym priestorom. Liou Jün-šan dúfa, že sa Facebook bude môcť podeliť o svoje skúsenosti s čínskymi spoločnosťami v oblasti rozvoja internetu, napísala čínska tlačová agentúra Sinchua.

Zuckerberg navštívil Peking kvôli ekonomickému fóru. Čína žiada vytvorenie globálneho internetového "dozorného systému" a medzinárodnej kooperácie smerujúcej k regulácii používania internetu.

Facebook, Twitter a iné "západné" sociálne siete sú v Číne zakázané. Zuckerberg sa už dlho pokúša o získanie prístupu ku krajine s najväčším počtom užívateľov internetu, čo v minulom roku predstavovalo až 668 miliónov ľudí. Opatrenia všeobecne známe pod názvom "Veľký čínsky firewall" stále zvyšujú kontrolu už aj tak dosť cenzurovaného internetu.

Liou, vysokopostavený predstaviteľ čínskej komunistickej strany, sa nechal nedávno počuť, že žiadny z užívateľov internetu nesmie prekročiť stanovenú hranicu pri diskusii o čínskej vláde. Čínski cenzori predstavili rad nových predpisov, ktoré im uľahčujú dozor nad digitálnymi a sociálnymi sieťami, podobne ako je to pri tradičných publikáciách. Regulačné úrady opakovane varujú, že nepoddajný virtuálny priestor ohrozuje národnú bezpečnosť.