Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zakladateľ zakázaného webu Silk Road dostal doživotie

Na kresbe zo súdnej siene Ross Ulbricht (vpravo) počas pojednávania na Newyorskom federálnom súde so sídlom v Manhattane v piatok 29. mája 2015. V treťom rade za Ulbrichtom v hnedej bunde je zobrazený Kirk Ulbricht a vedľa neho Lyn Ulbrichtová, rodičia odsúdeného. Foto: TASR/AP/Elizabeth Williams

Zakázanú internetovú stránku prevádzkoval Ross Ulbricht takmer tri roky - od roku 2011 až po jeho zatknutie v roku 2013.

New York 30. mája (TASR) - Na doživotie odsúdil americký súd zakladateľa a prevádzkovateľa virtuálneho trhoviska na hlbokom webe Silk Road (Hodvábna cesta), na ktorom sa dali kúpiť drogy či iné zakázané tovary. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

Newyorský federálny súd so sídlom v Manhattane oznámil 31-ročnému Rossovi Ulbrichtovi zo San Francisca tento verdikt v piatok.

Ulbricht bol začiatkom februára v New Yorku uznaný za vinného vo všetkých siedmich bodoch obžaloby vrátane predaja drog a prania špinavých peňazí.

Zakázanú internetovú stránku prevádzkoval takmer tri roky - od roku 2011 až po jeho zatknutie v roku 2013.

Prokuratúra v priebehu procesu uviedla, že na trhovisku Silk Road došlo k viac ako jednému miliónu obchodov s drogami, čo podľa nej Ulbrichtovi prinieslo zisk približne 16 miliónov eur vo virtuálnej mene Bitcoin.

Federálna sudkyňa Katherine Forrestová tiež vyhlásila, že Ulbricht sa pokúsil zariadiť vraždy piatich ľudí, ktorých chcel odstaviť.